Peter Hellberg har lång erfarenhet i Unionens toppskikt. Han har suttit i Unionens presidium sedan fackförbundet bildades 2008. På den första kongressen valdes han till vice ordförande och han har haft flera internationella uppdrag. Idag utsågs han av Unionens kongress till ordförande.
Vad gör du först dagen på jobbet?
– Jag ska åka till Bryssel för att leda UNI Europas styrelsemöte. När jag kommer hem ska jag sätta mig ned med mina nya kollegor i förbundsstyrelsen och planera för hur vi på bästa sätt ska kunna leverera på kongressens beslut. Unionens mål den kommande kongressperioden är att vi ska öka vår fackliga styrka och stärka den svenska partsmodellen.
Peter Hellberg vill fortsätta Unionens satsning på att rekrytera förtroendevalda. Medlemmarnas kompetensutveckling ligger honom också varmt om hjärtat enligt ett pressmeddelande från Unionen.
– Unionen har alltid ett bättre arbetsliv i fokus och vår prioritering kommande år är att utveckla ett arbetsliv med fler jobb för framtidens arbetsliv, trygghet och utveckling i arbetslivet. Fler ska må bra på och av jobbet, säger Peter Hellberg till Arbetsvärlden.
Unionens förbundsstyrelse år 2023–2026
Förbundsordförande:
Peter Hellberg, Unionen, Stockholm
1:e vice förbundsordförande:
Victoria Kirchhoff, Sparbanken Syd, Sydväst
2:e vice förbundsordförande:
Martin Johansson, SAS Ground Handling Sweden AB, Stockholm
Förbundsstyrelsens ledamöter:
Annika Salomonsson, Ericsson AB, Stockholm
Christina Balder, Plasman Sverige AB, Göteborg
Hans Lindau, Ellos AB, SjuHall
Henrik Vahldiek, Atea Logistics AB, Småland
Jonny Hilbert, SKF Sverige AB, Göteborg
Kenneth Lund, Borealis AB, Göteborg
Robin Olofsson, H&M Hennes & Mauritz GBC AB, Stockholm
Sen Kanner, Klarna Bank AB, Stockholm
Ulrika Johansson, Gestamp HardTech AB, Norrbotten
Theres Sysimetsä, arbetssökande, Stockholm
Förbundsstyrelsens suppleanter:
Edvin Arnby Machata, Rädda Barnen, Sydväst
Crystalór Larissa Lawson, Boozt Fashion AB, Sydväst
Mikael Norrby, Boliden Rönnskär, Västerbotten
Såhär sade Peter Hellberg om de stora utmaningarna för fackföreningsrörelsen framöver, när Arbetsvärlden intervjuade honom i samband med att han nominerades till ordförande:
– Att hålla i den svenska arbetsmarknadsmodellen där vi har en utmaning att få fler förtroendevalda och fler företag med kollektivavtal. Vi behöver steppa upp i vissa branscher och i vissa regioner. I EU-sammanhang behöver vi fortsätta jobba för det sätt som vi reglerar arbetsmarknaden i Sverige.
–I lönepolitiken vill vi fortsatt värna märkessättningen i Sverige. I arbetsmiljöpolitiken handlar förändringarna om distansarbete och hemarbete och att vi behöver få till regleringar så att man har schysst arbetsmiljö när man jobbar hemifrån.