Spelarna hotar med strejk inför premiären Spelarna i Damallsvenskan saknar kollektivavtal. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Spelarna hotar med strejk inför premiären

Spelarna i Damallsvenskan saknar kollektivavtal. Nu hotar spelarna med strejk om det inte finns något avtal på plats den 24 mars då serien drar i gång.
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det är två veckor kvar till seriestart och fotbollsspelarna i Damallsvenskan saknar fortfarande kollektivavtal. I en video på Spelarföreningens instagram protesterar spelarna mot förändringar i det avtalsförslag som tagits fram.

Enligt spelarna har inte villkoren förbättrats på tio år.

Det nya avtalsförslaget omfattar endast Damallsvenskan i stället för alla EFD:s (Elitfotboll Dam) klubbar som det tidigare avtalet från 2013 gjorde och där är bland annat höjningen av tjänstepension borttagen.

Vill förhandla själva

I november 2022 meddelande EFD att man sagt upp det tidigare avtalet med Spelarföreningen och gett arbetsgivarorganisationen Arbetsgivaralliansen i uppdrag att förhandla fram ett nytt avtal. Man ville ha ett nytt effektivt och modernt avtal.

Men Arbetsgivaralliansen ville förhandla med Unionen, vilket skapade en konflikt mellan parterna.

Spelarföreningen vill nämligen företräda spelarna och förhandla själva utan Unionens inblandning. Varken EFD eller Arbetsgivaralliansen har velat förhandla med Spelarföreningen eftersom man trott att föreningen inte haft mandat att förhandla och företräda medlemmarna.

– Vi har hela tiden framfört att vi har möjlighet att teckna avtal, det finns i våra stadgar, säger Magnus Erlingmark, Spelarföreningens generalsekreterare till TT.

Under torsdagen ska Spelarföreningen träffa Arbetsgivaralliansen och EFD för första gången på ett år. Man hoppas att det ska leda till vidare samtal.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar