Han föreslås bli ny ordförande för Unionen – ”Lyfter näringspolitiken” Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg föreslås bli ny ordförande vid kongressen i oktober 2023. Foto: Camilla Svensk

Han föreslås bli ny ordförande för Unionen – ”Lyfter näringspolitiken”

Sedan Martin Linder meddelat att han inte ställer upp för omval, så har nu Unionens valberedning föreslagit en kandidat till posten som ordförande.
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det är förste vice ordförande Peter Hellberg som föreslås ta över ordförandeklubban i Unionen, Sveriges största fackförbund. Vid sin sida får han Victoria Kirchhoff och Theres Sysimetsä som nya vice ordföranden. Sju helt nya styrelseledamöter finns också med i förslaget.

– Valberedningens förslag handlar om att se till att det blir en sammansättning av personer som utifrån egenskaper, kompetenser och erfarenheter blir en så komplett styrelse som möjligt, säger Peter Bording, valberedningens ordförande på Unionens webbsida.

Vill lyfta näringspolitiken

Arbetsvärlden har talat med Peter Hellberg.

Vill du göra något annorlunda om du väljs som ordförande jämfört med tiden som vice ordförande?

– Ett byte av ordförande är ju inte ett byte av inriktningen för förbundet. Vi har kommit med ett förslag från nuvarande förbundsstyrelse på kongressen, så det handlar om att leverera på vad kongressen beslutar, säger Peter Hellberg.

Vad innebär förslaget?

– Det är ett handlingsprogram för de kommande fyra åren där vi vill trycka på förmånsfrågor och schyssta villkor på arbetsplatsen samt på arbetsmiljöfrågor. Vi trycker också på för hur vi kan få fler och bättre jobb i Sverige – vi lyfter näringspolitiken tydligare.

Det känns skönt att vi inte har några slitningar när det gäller de bitarna.

Vill värna märket

Vilka är Unionens stora utmaningar framöver?

– Att hålla i den svenska arbetsmarknadsmodellen där vi har en utmaning att få fler förtroendevalda och fler företag med kollektivavtal. Vi behöver steppa upp i vissa branscher och i vissa regioner. I EU-sammanhang behöver vi fortsätta jobba för det sätt som vi reglerar arbetsmarknaden i Sverige.

– Vi är väldigt överens i förbundet vad vi försöker åstadkomma inom lönepolitiken och arbetsmiljöpolitiken. Det känns skönt att vi inte har några slitningar när det gäller de bitarna. I lönepolitiken vill vi fortsatt värna märkessättningen i Sverige. I arbetsmiljöpolitiken handlar förändringarna om distansarbete och hemarbete och att vi behöver få till regleringar så att man har schysst arbetsmiljö när man jobbar hemifrån, säger Peter Helberg.

Valberedningen är enhällig i sitt förslag.

Unionens kongress äger rum den 9-13 oktober.

Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar