Donald Trump som president har skapat ny kvinnorörelse Vad kan vi lära av Donald Trump? Foto: AP Photo/Andrew Harnik.

Donald Trump som president har skapat ny kvinnorörelse

USA-valet Dagen efter Donald Trumps installation går en Women’s march i olika delar av världen, bland annat i Stockholm. ”Vi gör det för att Trump kommer att påverka kvinnors situation långt utanför USA”, förklarar Lotta Kuylenstjerna som är svensk arrangör.
20 jan 2017
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Lotta Kuylenstjerna har tidigare bott i USA ett antal år. När hon strax efter det amerikanska presidentvalet läste att kvinnor i USA skulle demonstrera för jämställdhet dagen efter Donald Trumps installation, ville hon göra detsamma i Stockholm.

– Det här kommer att påverka kvinnor långt utanför USA – ja, i hela världen, förklarar hon beslutet.

Varför påverkar det hela världen?

Lotta Kuylenstjerna i den speciella Pussy-hat, en drift med Trumps "grab her by the pussy".

Lotta Kuylenstjerna i den speciella Pussy-hat, en drift med Trumps ”grab her by the pussy”.

– På grund av politiken han kommer att föra, till exempel handelspolitiken. Kvinnorna står för mycket av tillverkningen i många länder i Afrika och Asien. När USA lägger om sin handelspolitik kommer industrin påverkas av det. I många länder i Afrika och Asien är det kvinnorna som står för mycket av tillverkningen. Och kvinnorna är ofta de som försörjer familjen.

– Men USA är också ett föregångsland för många, och nu kommer USA att backa i jämställdheten. Vi är progressiva i Sverige, men även här har det bildats klyftor. Vi vill överbrygga dem, och bilda en gemenskap.

Den största demonstrationen kommer att hållas i Washington, där väntas upp emot en halv miljon människor att delta. Men det kommer också att hållas demonstrationer i andra delar av världen, exempelvis i Indien. Och i Åre i Sverige går en marsch i form av en skidstafett.

Lotta Kuylenstjerna säger att Stockholmsdemonstrationen i första hand är en solidaritetshandling för människovärdet och jämställdheten i världen.

– Det som verkligen gjorde kvinnor förbannade var retoriken i presidentvalrörelsen i USA. Men sedan kom fram mer och mer fördomar från Trump, så vi tog in det också: det handlar inte bara om kvinnliga rättigheter, det handlar om mänskliga rättigheter.

I Stockholm samlar demonstrationen en rad olika medverkanden, som Birgitta Ohlsson från Liberalerna, Feministiskt initiativ, Fredrika Bremerförbundet, RFSU och RFSL, Greenpeace och Amnesty.

– Jag har fått säga nej till föreningar och organisationer som ville medverka med tal, tiden räcker inte till fler, berättar Lotta Kuylenstjerna.

Drygt 4 000 personer har anmält på Facebook att de tänker komma på lördagens demonstration.

Vad ser du mest fram emot?

– Att det kommer en himla massa härliga människor och att vi har kul. Och så ska det bli kul att se alla jag har svarat på Facebook.

Women’s March i Stockholm är nu en del av organisationens globala avdelning. Och Lotta Kuylenstjerna säger att det planeras en fortsättning både i USA och globalt – Donald Trump som president ser ut att ha startat en ny kvinnorörelse.

Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar