Donald Trump som president har skapat ny kvinnorörelse Vad kan vi lära av Donald Trump? Foto: AP Photo/Andrew Harnik.

Donald Trump som president har skapat ny kvinnorörelse

USA-valet Dagen efter Donald Trumps installation går en Women’s march i olika delar av världen, bland annat i Stockholm. ”Vi gör det för att Trump kommer att påverka kvinnors situation långt utanför USA”, förklarar Lotta Kuylenstjerna som är svensk arrangör.
20 jan 2017 | 17:57
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Lotta Kuylenstjerna har tidigare bott i USA ett antal år. När hon strax efter det amerikanska presidentvalet läste att kvinnor i USA skulle demonstrera för jämställdhet dagen efter Donald Trumps installation, ville hon göra detsamma i Stockholm.

– Det här kommer att påverka kvinnor långt utanför USA – ja, i hela världen, förklarar hon beslutet.

Varför påverkar det hela världen?

Lotta Kuylenstjerna i den speciella Pussy-hat, en drift med Trumps "grab her by the pussy".

Lotta Kuylenstjerna i den speciella Pussy-hat, en drift med Trumps ”grab her by the pussy”.

– På grund av politiken han kommer att föra, till exempel handelspolitiken. Kvinnorna står för mycket av tillverkningen i många länder i Afrika och Asien. När USA lägger om sin handelspolitik kommer industrin påverkas av det. I många länder i Afrika och Asien är det kvinnorna som står för mycket av tillverkningen. Och kvinnorna är ofta de som försörjer familjen.

– Men USA är också ett föregångsland för många, och nu kommer USA att backa i jämställdheten. Vi är progressiva i Sverige, men även här har det bildats klyftor. Vi vill överbrygga dem, och bilda en gemenskap.

Den största demonstrationen kommer att hållas i Washington, där väntas upp emot en halv miljon människor att delta. Men det kommer också att hållas demonstrationer i andra delar av världen, exempelvis i Indien. Och i Åre i Sverige går en marsch i form av en skidstafett.

Lotta Kuylenstjerna säger att Stockholmsdemonstrationen i första hand är en solidaritetshandling för människovärdet och jämställdheten i världen.

– Det som verkligen gjorde kvinnor förbannade var retoriken i presidentvalrörelsen i USA. Men sedan kom fram mer och mer fördomar från Trump, så vi tog in det också: det handlar inte bara om kvinnliga rättigheter, det handlar om mänskliga rättigheter.

I Stockholm samlar demonstrationen en rad olika medverkanden, som Birgitta Ohlsson från Liberalerna, Feministiskt initiativ, Fredrika Bremerförbundet, RFSU och RFSL, Greenpeace och Amnesty.

– Jag har fått säga nej till föreningar och organisationer som ville medverka med tal, tiden räcker inte till fler, berättar Lotta Kuylenstjerna.

Drygt 4 000 personer har anmält på Facebook att de tänker komma på lördagens demonstration.

Vad ser du mest fram emot?

– Att det kommer en himla massa härliga människor och att vi har kul. Och så ska det bli kul att se alla jag har svarat på Facebook.

Women’s March i Stockholm är nu en del av organisationens globala avdelning. Och Lotta Kuylenstjerna säger att det planeras en fortsättning både i USA och globalt – Donald Trump som president ser ut att ha startat en ny kvinnorörelse.

20 jan 2017 | 17:57
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev