Nedrivningen av Sveriges gröna image går snabbt nu Rivningar på Tegelbacken i Stockholm får symbolisera nedrivningen av svensk klimatvarumärke som Gröna studenter anser pågår. Foto: Henrik Montgomery TT och Elias Olsson.
Debatt

Nedrivningen av Sveriges gröna image går snabbt nu

På FN:s klimatmöte fick Ulf Kristersson sitta i skamvrån. Och höstens viktiga klimathandlingsplan göms undan som en skrivelse till riksdagen, skriver Markus Barnevik Olsson, Gröna studenter.
9 nov 2023 | 06:40
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2

“Sverige är ett litet land i en stor värld, men det är politiska beslut i Sverige som avgör vilken vår framtid ska vara.” Så står det lite klumpigt i Sverigedemokraternas valmanifest från 2022.

Men de har fått hälften om bakfoten: Sverige är inget litet land. Vi är en gigant i det globala klimatarbetet och det bör icke anstå oss att göra oss mindre än vi är.

Tiden rinner ut för regeringen. Innan nyårsraketerna smäller måste klimathandlingsplanen presenteras till riksdagen, enligt klimatlagen. Till skillnad från MP-regeringen kommer handlingsplanen att presenteras som en skrivelse för att undvika röstning och förankring i riksdagen. Det är av högsta vikt att planen innehåller förslag som kompenserar för regeringens kraftigt ökade utsläpp – även om den hittills förda politiken tyder på motsatsen.

Svenska jobb riskeras

Kan någon upplysa regeringen om att världens uppfattning om Sverige i allmänhet, och svenska företag i synnerhet, styr vårt anseende i globala frågor? Globalt förtroende ger Sverige starka förhandlingspositioner och stora konkurrensfördelar för svenska företag. Det ger svenska jobb.

Hur trovärdig är en hycklare?

Nations Brand Index (NBI) görs årligen av marknadsopinionsföretaget Ipsos. Sverige har legat stabilt i topp 10-listan tillsammans med länder som Tyskland, Schweiz och USA, sedan studien först genomfördes år 2008. Sverige är det land i världen som associeras mest med klimat- och miljöengagemang. Inom kategorin “hållbar framtid” hamnar Sverige på tredje plats.

Varsamt bör vi förvalta vårt goda gröna rykte för att rättvist och effektivt snabba på den globala omställningstakten. Inte nog med att Sverige uppfattas som en grön stormakt, vi hamnar dessutom på fjärde plats för “talang och investeringar”. Även i kategorin “samhällsstyre” landar Sverige på plats sex.

Spindelmannens tips till Ulf och Romina

Om Spindelmannen fick sitta ned med Ulf Kristersson och Romina Pourmokhtari skulle han säga “med stor makt kommer också stort ansvar”.

Enligt omvärldens Sverigebild är vi alltjämt bäst på klimatengagemang och ett av världens bästa länder på att bygga en hållbar framtid. Vi anses också vara ett stabilt land med talangfulla invånare som det lönar sig att investera i. Bättre förutsättningar för globalt klimatledarskap får man leta efter.

För att bibehålla det ryktet och stärka vårt förtroende behöver vi återspegla vår internationella vision för en hållbar framtid i vår egen nationella politik.

Vi kan inte längre påverka andra

Sänks klimatambitionerna överges Sveriges usp. Och avskaffas vår usp kan vi inte längre påverka andra länder att minska utsläppen. Motståndet hos de som skriker “Fokusera på Kinas utsläpp istället!” borde därför vara massivt. För hur trovärdig är en hycklare?

Nyhetsbrev

Faktum är att nedmonteringen av Sveriges goda rykte har pågått sedan Ulf Kristerssons regering tillsattes. På FN:s klimatmöte i september var Sverige inte med på talarlistan. Den var reserverad för de länder med ambitiösa planer för att uppnå noll nettoutsläpp av växthusgaser, enligt generalsekreterare António Guterres.

Ulf Kristerssons Sverige fick sitta i skamvrån.

Blev pinsamt i EU

Som EU-ordförandeland ställde sig inte Sverige bakom avskogningsförordningen och röstade emot lagen om naturrestaurering. Det fick Tyskland, Frankrike och Spanien att ryta ifrån. Pinsamt är bara förnamnet.

Med sänkta klimatambitioner kan regeringen inte längre gratisåka på tidigare svenska regeringars hårda arbete att bygga förtroende i klimatfrågan. Tvärtemot vad SD påstod visade det sig att Sverige inte var ett litet land. Men de har ändå rätt i en sak: politiska beslut avgör vår framtid.

Markus Barnevik Olsson
Klimatpolitisk talesperson Gröna Studenter

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar