TCO: Budgeten sviker välfärden och klimatet Finansminister Elisabeth Svantesson och TCO:s ordförande Therese Svanström. Foto: Jonas Ekströmer/TT och Eva Edsjö.

TCO: Budgeten sviker välfärden och klimatet

Regeringen "backar in i framtiden" vad gäller klimat och välfärd, anser TCO:s ordförande Therese Svanström. Men hon ger tummen upp åt mer pengar till CSN och etableringsjobb.
20 sep 2023 | 12:16
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Finansminister Elisabeth Svantesson presenterade idag en budget där reformutrymmet angavs till 40 miljarder kronor. Finansministern går balansgång: samtidigt som Sverige är på väg in i en lågkonjunktur med prognosticerad växande arbetslöshet, föreslår regeringen en neutral budget för att inte riskera inflationsbekämpningen.

På den fackliga centralorganisationen TCO menar ordförande Therese Svanström att budgeten sviker välfärden.

− Regeringen signalerar för lite framtidstro och möjligheter. Den backar sig in i framtiden, säger hon till Arbetsvärlden.

−  Att svika välfärden och svika klimatet på det sätt som den här budgeten gör är inte så framtidsinriktat.

Therese Svanström oroar sig för att personal som behövs långsiktigt i välfärden, får sluta.

− Budgeten innehåller för lite resurser till välfärden som nu, enligt regeringens egna prognoser, inte kan klara sitt uppdrag. Detta kan leda till uppsägningar, men sedan väntas konjunkturen vända 2025. Man hade behövt en plan för när konjunkturen vänder 2025.

Nyhetsbrev

Missriktade satsningar

Den andra frågan som oroar TCO-ordföranden är klimatet.

− Här ser vi bristande och missriktade satsningar. Sänkningen av drivmedelsskatter är inte väl använda resurser jämfört med vad det kunnat ge inom välfärden.

− Vi har fått väldigt få svar om hur klimatmålen ska nås, säger Therese Svanström.

Nedskärning inte alarmerande

Inom arbetsmarknadspolitiken är centralorganisationen mer nöjd. Therese Svanström välkomnar de ökade resurserna till CSN för att hantera omställningsstudiestödet, som dock inte motsvarar vad myndigheten själva krävt.

− Vi har utbildningssatsningar och satsningen på etableringsjobben. Här finns det ett paket med åtgärder som är viktiga och det är positiva satsningar.

Men satsningen på etableringsjobben motsvarar inte nedskärningen av introduktionsjobben?

− Vi gör bedömningen att anslaget till introduktionsjobben var pengar som inte gått åt fullt ut, så den neddragningen är inte så alarmerande. Men man måste fundera på hur man jobbar med arbetsmarknadsutbildningar framöver, säger Therese Svanström.

20 sep 2023 | 12:16
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev