Här är våra förväntningar på nya ministern Fackförbundet ST med ordförande Britta Leijon i spetsen delar ut flygblad utanför riksdagen i protest mot att budgeten inte innehåller några extra pengar till Arbetsförmedlingen. Foto: Fredrik Persson / TT
Debatt

Här är våra förväntningar på nya ministern

Debatt Stoppa kaoset och reformera i stället Arbetsförmedlingen i human takt. Se också över nedläggningen av 130 kontor. Det förväntar sig ST inom Arbetsförmedlingen av nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark.
11 sep 2019 | 13:29
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ST inom Arbetsförmedlingen välkomnar utnämnandet av Eva Nordmark till ny arbetsmarknadsminister, ett klokt val av statsministern. Eva Nordmark har lång erfarenhet av arbetsmarknadsfrågor och dessutom en god insikt i det fackliga arbetet. Vi önskar att vi kan få till ett möte omgående och att vi kan mötas av samma transparens som hos den förra ministern.

ST inom Arbetsförmedlingen har ett antal förväntningar på den nya ministern:

–          Vi vill att beslutet att lägga ned drygt 130 arbetsförmedlingskontor ses över, vi anser inte att det är rimligt med den neddragningsplan som ligger, det kommer att drabba de arbetssökande som står längst ifrån arbetsmarknaden. Det kommer också slå hårt mot glesbygden.

Se till att systemet med externa aktörer blir väl underbyggt och analyserat.

–          Reformeringen av arbetsförmedlingen måste ske i en human takt, som det är nu är det kaos på landets förmedlingar på grund av det gigantiska varslet som lades i myndigheten med uppsägningar som följd och efterföljande beslut om kontorsnedläggningar.

–          Ge våra medlemmar möjligheten att vara experter inom arbetsmarknadsområdet, det är de som är bäst lämpade till det. Det är de som bäst vet vad som behövs för att sammanföra arbetssökande med arbetsgivare

–          Se till att systemet med externa aktörer blir väl underbyggt och analyserat, i den takten som arbetet fortskrider nu ser vi stora brister som kommer slå hårt mot det svenska samhället.

–          Använd de slutsatser som kom fram i den stora utredningen om Arbetsförmedlingen/arbetsmarknadspolitiken och som leddes av Cecilia Fahlberg. Det är ett gediget utredningsarbete som gjorts och slutsatser är väl underbyggda.

–          Arbetsförmedlingen behöver en ny generaldirektör och det är av största vikt att det blir en person som har kännedom av såväl arbetsförmedlingen och arbetsmarknaden. Vi ser gärna att vi blir inbjudna att lämna synpunkter i frågan.

ST inom Arbetsförmedlingen vill önska Eva Nordmark all lycka i uppdraget som arbetsmarknadsminister och vi finns bara ett telefonsamtal/mail bort om du vill nå oss!

Fredrik Andersson
Ordförande ST inom Arbetsförmedlingen

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev