Ensidigt och fel av Almega om Arbetsförmedlingen Varifrån kommer sanningen om att privatisering av arbetsförmedlingen skulle vara så mycket bättre än dagens system? undrar Fredrik Andersson, ST, i debattartikeln. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Debatt

Ensidigt och fel av Almega om Arbetsförmedlingen

Debatt Vem ska syna korten hos de som envist lyfter fram privatiseringen som positivt och kostnadsbesparande? undrar ordförande för ST på Arbetsförmedlingen, Fredrik Andersson, i en debattartikel om Almegas budskap att Arbetsförmedlingen inte förmedlar några arbeten.
2 dec 2019 | 13:42
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Återigen tvingas de hårt ansatta medarbetarna på myndigheten bevittna hur Almega sprider ut sin sanning om Arbetsförmedlingen. Det är en ensidig bild som basuneras ut och det är samma paroll som vanligt: Arbetsförmedlingen levererar inga arbeten, fristående aktörer kommer att vara bättre på att leverera arbeten än vad Arbetsförmedlingen är, arbetsgivarna är inte nöjda med den service de får av myndigheten och så vidare. Besöker man Almegas hemsida så finns en flik som heter ”reformeringen av Arbetsförmedlingen” där Almegas utspel om just detta finns samlade.

Om 60 procent av förmedlingsverksamheten utförs i dag av externa aktörer – borde inte resultaten då vara bättre om Almegas tes stämmer: att externa aktörer är bättre?

Almega är en organisation som tillvaratar tjänsteföretagens intressen, och det är väl ingen rocket science att det är just dessa företag man vill skall vara de privata alternativen till just Arbetsförmedlingen. Säkerligen är många av dessa företag mycket kompetenta och kommer att utföra uppdragen på ett proffsigt sätt. Det är inte heller fel att det finns alternativa aktörer, vilket faktiskt ÄR fallet redan i dag. Ungefär 60 procent av utförandedelen i dag utförs av externa aktörer.

Men vän av ordning frågar sig då: om 60 procent av förmedlingsverksamheten i dag utförs av externa aktörer – borde inte resultaten då vara bättre om Almegas tes stämmer: att externa aktörer är bättre?

Arbetsförmedlarna har inga jobb i fickorna som de delar ut till arbetssökande, det är arbetssökande själva som söker jobben.

Gällande påståendet att Arbetsförmedlingen knappt levererar några arbeten, bör man uppmärksamma vad myndighetens huvuduppdrag är: att rusta och stödja de arbetssökande. Arbetsförmedlarna har inga jobb i fickorna som de delar ut till arbetssökande, det är arbetssökande själva som söker jobben.

De allra flesta som är inskrivna på Arbetsförmedlingen har behov av stöttning för att få ett arbete, det kan till exempel vara arbetspraktik, utredning, utbildning eller något annat för att komma närmare arbetsmarknaden. När man tolkar statistiken skall man också känna till att de flesta som får ett nytt jobb inte ens är arbetslösa utan går från ett jobb till ett annat. Dessutom finns Arbetsförmedlingens Platsbank till för alla, inte enkom för de som är inskrivna.

Så var kommer sanningen ifrån om att privatisering av Arbetsförmedlingen skulle vara så mycket bättre än dagens system?

Jag undrar vem som ska syna korten hos de som envist lyfter fram privatiseringen som någonting positivt och kostnadsbesparande? Vad blir egentligen bättre och vad är det som kommer att bli effektivare? Om man läser arbetsmarknadsutredningens slutrapport som blev klar tidigare i år så är deras slutsats att det varken är billigare eller effektivare. Så var kommer sanningen ifrån om att privatisering av arbetsförmedlingen skulle vara så mycket bättre än dagens system?

Jag välkomnar en saklig debatt om Arbetsförmedlingen, men att så notoriskt skjuta in sig på att myndigheten inte fungerar är ett hårt slag i magen på mina medlemmar som sliter varje dag för att stödja och rusta de arbetssökande. Det är nämligen det som är uppdraget, som Almega och andra intresseorganisationer gärna undviker att berätta om.

Fredrik Andersson
Ordförande ST inom Arbetsförmedlingen

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Av Hans Wernberg 3 dec 2019:

    Bra inlägg, stödja och rusta är det vi jobbar med, därför bör namnet ändras till arbetsmarknadsmyndigheten.

  2. Av Arne Lundström 3 dec 2019:

    Bra skrivet, Fredrik. Allt för länge har Almegas osanning fått spridas och skapa sanning om en myndighet som jobbar stenhårt med att nå de mål som är uppsatta för oss. Att stödja och rusta människor för att vara attraktiva på en föränderlig arbetsmarknad och krav från arbetsgivare är inget som görs på en kafferast. Men uppenbarligen har Almega den tron.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev