Många ser utmaningar för minister Eva Nordmark Från vänster utrikesminister Ann Linde (S), statsminister Stefan Löfven (S), handelsminister Anna Hallberg (S) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på väg till pressträff i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Många ser utmaningar för minister Eva Nordmark

Arbetsmarknadsminister Reaktionerna på Stefan Löfvens tillsättning av TCO:s ordförande Eva Nordmark som ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson är i stort positiva. Men det saknas knappast utmaningar.
Monica Kleja och Ewa Persson
10 sep 2019 | 17:15
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

När Stefan Löfven presenterade den nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark under en presskonferens efter riksdagens öppnande stack han inte under stol med att hon kommer ha flera utmaningar att hantera i sitt nya uppdrag: integrationen på arbetsmarknaden, arbetskraftsbrist och politiska utmaningar.

Själv underströk Eva Nordmark hur arbetsmarknaden hänger nära samman med tillväxt, omställning och välstånd.

Det handlar om att säkra svensk konkurrenskraft och den svenska omställningsförmågan

– Vi ska komma ihåg att det är arbete som har byggt vårt välstånd. Företagen ska kunna växa och arbetsgivarna ska kunna rekrytera. När man går till sitt arbete ska man känna sig trygg och utvecklas hela arbetslivet.

– Det handlar om att säkra svensk konkurrenskraft och den svenska omställningsförmågan. Det här är frågor som jag brinner för och jag ser fram emot att fortsätta göra det i Löfvens regering.

Tidigare partskolleger vittnar om ett gott samarbete.

Det är kul och insiktsfullt att en person med facklig bakgrund blir arbetsmarknadsminister

Therese Guovelin, vice ordförande LO. Foto: LO

Medan Sacos ordförande Göran Arrius i ett mejl till Arbetsvärlden skriver att samarbetet med Eva Nordmark har fungerat mycket bra, säger Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande, till Arbetsvärlden:

– Ett bra val av Stefan Löfven. Dels att det är kul och insiktsfullt att en person med facklig bakgrund blir arbetsmarknadsminister, dels så känner jag ju Eva som en person med stor internationell erfarenhet, inte minst är hon kunnig i EU-frågor.

– Jag ser också fram emot att inom kort träffa henne tillsammans med Svenskt Näringsliv och Unionen och diskutera etableringsjobben, vi har en väldigt viktig färdplan om vi ska bli klara med dem till nästa sommar.

I övrigt tycker Therese Guovelin att reformer är angelägna i fråga om arbetsmarknadsutbildningen, både på gymnasie- och högskolenivå, och att fortsätta det engagerade arbetet med att komma till rätta med dödsolyckorna.

Omdaning av Arbetsförmedlingen

Svenskt Näringsliv ser stora utmaningar för den nya ministern.

– En av dem är att se till att företagen får betydligt bättre stöd i sökandet av nya medarbetare med rätt kompetens, säger Carina Lindfelt, avdelningschef arbetsmarknad på Svenskt Näringsliv. Omdaningen av Arbetsförmedlingen måste nu genomföras fullt ut.

– Det gäller också att värna den svenska arbetsmarknadsmodellen mot klåfingrig centralstyrning på EU-nivå. Arbetsmarknadsfrågor sköter EU-länderna bäst själva.

En tredje utmaning ser Carina Lindfelt är att minska utanförskapet på den svenska arbetsmarknaden.

– Här behövs en rad åtgärder, inte minst att införa den modell med etableringsjobb för bland annat nyanlända som arbetsmarknadens parter enats om.

Liberalerna: ”En pragmatisk person”

Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson Gulan Avci välkomnar den nya arbetsmarknadsministern, skriver hon till Arbetsvärlden.

– Eva Nordmark har gedigna erfarenheter av att jobba med arbetsmarknadspolitik. Hon är liksom sin företrädare Ylva Johansson en pragmatisk person som varit tydlig med att ingångna avtal ska hållas. Därför välkomnar vi liberaler utnämningen.

– Viktiga reformer ska nu genomföras. Både vad gäller uppluckring av arbetsrätten, reformering av Arbetsförmedlingen, införande av etableringsjobb och snabbare processer för att nyanlända ska komma i arbete. Jag ser fram emot konstruktivt samarbete med den nya ministern.

Twittrar om ”tufft” uppdrag

Susanna Gideonsson, ordförande för Handelsfacket, påpekar på Twitter att arbetsmarknadsministerjobbet är ”tufft” och ”kräver samarbete mellan politiken och facket”. Hon vill se en modern och starkare las, där så kallad allmän visstid avskaffas, ”omställning och kompetens som funkar för alla” och uppstyrning av Arbetsförmedlingen.

Bra att en person med gedigen kunskap om svenska arbetsmarknadsmodellen intar posten

Fackförbundet Ledarna twittrar om att det är ”bra att en person med gedigen kunskap om svenska arbetsmarknadsmodellen intar posten!” medan moderate riksdagsledamoten Lars Beckman är betydligt beskare i sin tweet: ”Kommer hon att belönas till statsråd efter att ha använt TCO som kampanjorganisation för en s-regering?” Hans partikollega riksdagsledamoten Jan Ericson (M) twittrar: ”Då blir det skattesänkningar för vanliga löntagare nu när TCO-bossen Eva Nordmark tar plats i regeringen. Det var det hon krävde för fem år sedan …”.

Samantha Smith, chef för Världsfackets center för klimat och rättvis omställning, skriver i en tweet: ”Eva Nordmark, vilket storartat val att bli Sveriges nya arbetsmarknadsminister”.

Peter Hellberg kliver in för Eva Nordmark

Foto: Camilla Svensk.

Nu träder Peter Hellberg, vice ordförande i TCO och vice ordförande i Unionen, in som tillförordnad ordförande för TCO. En extrakongress är planerad att hållas inom 45 dagar, och fram till dess ska en valberedning ta fram förslag på ordförandekandidat.

Monica Kleja och Ewa Persson
10 sep 2019 | 17:15

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev