Eva Nordmark – vän med alla, utom med SD Den nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark hämtas från TCO. Foto Anders Wiklund / TT
Ledare

Eva Nordmark – vän med alla, utom med SD

Ny regering Den nya arbetsmarknadsministern har lätt att umgås med näringslivet. Har varit med om kompromisser kring etableringsjobb och strejkrätten. Och har ett starkt engagemang för utbildning och minoriteters rättigheter.
10 sep 2019 | 14:54
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Vem är Sverige nya arbetsmarknadsminister Eva Nordmark? Det är förstås knepigt att ge en vettig bild av en person som på sätt och vis varit ens egen chef. (Även om Arbetsvärlden tar självständiga redaktionella beslut, så är vi ändå en del av TCO:s kansli.)

Men här kommer ändå en kommentar om vår nya arbetsmarknadsminister halvt från insidan.

Med Eva Nordmark får regeringen en arbetsmarknadsminister som är vän med alla sidor i politiken (utom SD) och har bra relationer även med arbetsgivarsidan. Som ordförande för TCO är hon van att jobba brett och partipolitiskt neutralt, trots sin socialdemokratiska bakgrund. Hon har drivit podd tillsammans med Svenskt Näringslivs Carola Lemne och ingår även i samarbeten med Wallenbergsfären för skolfrågor och för omställning. Det var hon som lockade Jan Björklund att ta ställning för EU:s sociala pelare.

Eva Nordmark har varit med när facken förhandlade fram etableringsjobben tillsammans med arbetsgivarna. Och även när fack och arbetsgivare kom överens om inskränkt strejkrätt under press av regeringen.

Som nybliven ung riksdagsledamot fick Eva Nordmark vara med och driva igenom Göran Perssons åtstramningar.

TCO:s utspel efter valet, om att SD skulle hållas utanför inflytande, upplevdes oavsiktligt av Socialdemokraterna som ett stöd för den fyrpartiöverenskommelse som sedan uppstod. Stefan Löfven tackade för utspelet så sent som på TCO:s 75-årsjubileum i våras och utspelet kan möjligen ha bidragit till att hon återigen blivit aktuell för arbetsmarknadsministerposten. Enligt en källa till Arbetsvärlden ska hon tidigare ha tackat nej till posten.

Förmågan till samarbete blir avgörande när den socialdemokratiska regeringen ska driva delar av Centerns arbetsmarknadspolitik.

Man kan räkna med att arbetsgivarnas ansvar för omställning som nämns i januariavtalets punkt 20 kommer att tas på allvar av den tidigare TCO-ordföranden. Men förmodligen hoppas hon ändå att parterna förekommer las-utredningen med ett eget förslag om hur balansen mellan parterna ska bevaras, trots de kraftiga inskränkningar av las som också ska genomföras enligt januariavtalet.

Hon har också en stor tilltro till att kunskap och vetenskap kan lösa upp politiska knutar.

Vem är Eva Nordmark? Om man som jag arbetat som en del av TCO-kansliet, så har man uppfattat två saker tydligt: Eva Nordmark brinner för utbildning och för minoriteters och kvinnors rättigheter. Detta bottnar säkert i hennes arbetarbakgrund och i att ha släkt som talar meänkieli. På sätt och vis har jämställdhet blivit hennes expertis i debatten. Och när andra börjat tala om att normalisera SD så har Eva Nordmark i stället principfast skärpt tonen. Eva Nordmark är också styrelseordförande för Luleå tekniska universitet. Hon engageras av högskoleutbildning i hela landet. Och hon har också en stor tilltro till att kunskap och vetenskap kan lösa upp politiska knutar.

Som nybliven ung riksdagsledamot fick Eva Nordmark vara med och driva igenom Göran Perssons åtstramningar. Det lärde henne något om när det är tillfälle att göra som man blir tillsagd i politiken och när det är läge att bygga allianser för att driva det man tror starkt på. Även hennes bakgrund i SKTF/Vision och posten som ordförande i TCO har säkert gjort henne till en person som lyssnar till medlemmarna och känner vart stödet kommer ifrån.

Framförallt gör det förstås att hon har väldigt bra koll på arbetsmarknadens knäckfrågor. På omställning, las och på problematiken inom bristyrken.

Trots det är naturligtvis både las-utredningen och Arbetsförmedlingens omstöpning egentligen omöjliga frågor att knäcka och kräver ett oerhört starkt fokus de kommande åren.

Såhär skriver Eva Nordmark i ett brev till personalen på TCO-kansliet:

”Det är ett känslomässigt jobbigt beslut att lämna uppdraget som ordförande i TCO. Samtidigt kändes det helt rätt att tacka ja till min nya roll. En väl fungerande arbetsmarknad och arbetsmarknadspolitik är avgörande såväl för vårt lands välstånd som för oss som individer.”

10 sep 2019 | 14:54
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar