ST: Nonchalant och subjektivt tyckande ”Förståsigpåare” som Martin Ådahl skulle ta större notis om sådant som arbetsmarknadsutredningens slutsatser, skriver Fredrik Andersson, ordförande på ST inom Arbetsförmedlingen. Foto: Mats Erlandsson.
Debatt

ST: Nonchalant och subjektivt tyckande

Svar till Martin Ådahl Högtravande nonchalans och subjektivt tyckande, skriver ST:s ordförande Fredrik Andersson om Martin Ådahls åsikter om arbetsmarknadspolitiken i Arbetsvärldens intervju. "Det är väldigt trist läsning för Arbetsförmedlingens personal som vet hur verkligheten ser ut".
20 aug 2019 | 10:41
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Läste intervjun med Centerns chefsekonom Martin Ådahl och kände att den passningen vi fick som facklig organisation kan vi inte missa. Det är lätt att bli irriterad över Martins högtravande nonchalans över arbetsmarknadspolitiken och kanske främst den negativa bild han så ofta som möjligt delger offentligt om Arbetsförmedlingen.

Samtidigt beundras man över förmågan att ena sekunden agera arbetsmarknadsminister med en kristallklar bild över hur illa arbetsförmedlingen fungerar och har fungerat, samtidigt som han i nästa stund så tydligt avsäger sig ansvaret med att han faktiskt inte är minister.

Vi på ST inom Arbetsförmedlingen har till skillnad från Martin Ådahl tagit den interna fighten mot generaldirektören och styrelsen

Nåväl, det finns alltid grader i helvetet och det är faktiskt så att Martin har en del poänger i beskrivningen hur myndighetsledningen och styrelse bland annat tagit beslutet att halvera kontorsnätet och själva rusar fram fortare än politikens vilja många gånger.

Vi på ST inom Arbetsförmedlingen har till skillnad från Martin Ådahl tagit den interna fighten mot generaldirektören och styrelsen, vi har varit det fack som konsekvent beskrivit de negativa konsekvenserna med att släcka ned över halva kontorsnätet. Vi har också ställt oss mycket tveksamma till ledningens beskrivning att små kontor är ineffektiva och levererar sämre resultat. Tvärtom så har vi sett dokument som beskriver en annan sanning, nämligen att små kontor är otroligt kostnadseffektiva och levererar bland de högsta resultaten.

Så där delar vi samma bild som Martin Ådahl.

Det är väldigt trist läsning för de anställda på Arbetsförmedlingen som faktiskt vet hur verkligheten ser ut

Men det är nog bara på de punkterna ovan som vi beskriver verkligheten på liknande sätt, annars har vi svårt att se de vinster som Martin Ådahl och andra ivriga påhejare av privatiseringen av arbetsmarknadspolitiken basunerar ut.

Det är inte mycket fakta som läggs fram i dessa sammanhang utan mycket subjektiva tyckande som till exempel ”alla vet ju att inte AF levererar”. Det är väldigt trist läsning för de anställda på Arbetsförmedlingen som faktiskt vet hur verkligheten ser ut för de kundgrupper som besöker myndigheten.

De vet att oavsett hur mycket hjälp man fått av handläggare på Arbetsförmedlingen så har man ofta en tendens som arbetssökande att svara negativt på frågan om Arbetsförmedlingen bidragit till att man fått arbete. För man har gjort det själv, det handlar om individens självkänsla. Att sedan handläggaren har beviljat en arbetsmarknadsutbildning, en yrkespraktik och kanske till och med ett lönebidrag för den arbetssökande spelar ingen roll. Om kunden upplever att den fixat jobbet själv, ja då är det viktiga att personen fått ett arbete.

Hur Centern och andra regeringspartier ska få till stånd en vettig lösning på detta inom 1,5 år är svårt att ta in.

När det gäller beskrivning av verkligheten för arbetsmarknadspolitiken och arbetsförmedlingen så har utredningen om Arbetsförmedlingen som leddes av Cecilia Fahlberg kommit till slutsatsen att privata aktörer inte är effektivare än myndigheten och de dessutom sällan är mer kostnadseffektiva. Det är en utredning som blev klar i januari i år och är en omfattande beskrivning av arbetsmarknadspolitiken och som vi anser att ”förståsigpåare” som Martin Ådahl skulle ta större notis om och använda för att se vad som kan göras med Arbetsförmedlingen i framtiden.

Nyhetsbrev

Vi på ST inom Arbetsförmedlingen delar bilden av att myndigheten visst måste reformeras, men det skall ske på rätt sätt. Inte som det är nu, på bekostnad av våra kunder men även av våra medlemmar – de som är anställda på myndigheten. Den takt som nu är satt kommer inte att ge en gynnsam utveckling av arbetsmarknadspolitiken, hur Centern och andra regeringspartier ska få till stånd en vettig lösning på detta inom 1,5 år är svårt att ta in. Hur skall det finnas leverantörer av tjänster i hela landet? Hur skall ersättningssystemet fungera för leverantörerna? Hur undviker vi oseriösa leverantörer som florerade vid försöket med etableringslotsar?

Jag mottar gärna din invit för att diskutera läget på myndigheten och vad mina medlemmar vill

Listan kan göras lång, Fackförbundet ST har gjort ett PM som har skickats till ansvariga politiker och som beskriver ett förslag om reformerad Arbetsförmedling. Där, Martin Ådahl, finns många konkreta förslag på hur detta kan lösas, men jag mottar gärna din invit för att diskutera läget på myndigheten och vad mina medlemmar vill med Arbetsförmedlingen!

Fredrik Andersson
Ordförande ST inom Arbetsförmedlingen

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Jag heter Bo Eriksson 20 aug 2019:

    Förra arbetsmarknadsminiustern Hillevi Engström är skeptisk till att låta sig inspireras av Australien https://www.arbetsvarlden.se/hillevi-engstrom-australien-anvands-for-att-fa-lagga-ner-af/
    Till och med (M)-märkte Anders Knape, ordförande i SKL, erkänner att Arbetsförmedlingen gör ett bra jobb särskilt för utsatta grupper. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=7282798

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev