I en debattartikel skriver tre socialdemokratiska riksdagsledamöter att Arbetsförmedlingen inte använder Finsam som det var tänkt.
Finsam gör det möjligt för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommun och region att tillsammans finansiera insatser och stöd till personer i syfte att förbättra deras arbetsförmåga och förmågan att kunna försörja sig själv.
Arbetsförmedlingen använder lagstiftningens möjlighet sedan länge
Finsam är ett viktigt verktyg för individer med ett behov av ett samordnat stöd. Arbetsförmedlingen använder lagstiftningens möjlighet sedan länge och det är självklart för myndigheten att fortsätta det arbetet även framöver. Finsam är dock inte hela lösningen för alla individer som Arbetsförmedlingen arbetar med och för.
Vad är Finsam?
- Finsam står för Finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser och regleras i en särskild lag (2003:1210).
- Syftet är att ge individer med behov av samordnat stöd bättre förutsättningar att kunna arbeta och försörja sig själva.
- Myndigheter som kan samverka inom Finsam är:
Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommuner och regioner. - Samarbetet sker genom så kallade samordningsförbund, där flera parter går samman och finansierar insatser.
- Det finns idag 69 samordningsförbund i Sverige.
Källa: finsam.se
Om en person inte bedöms kunna ta ett jobb eller tillgodogöra sig Arbetsförmedlingens insatser för att närma sig arbetsmarknaden så kan personen behöva insatser på annat håll först. Varje individ behöver få det stöd den behöver. Det är en viktig fråga för den enskilde, för Arbetsförmedlingen och för samhället i stort.
Precis som debattörerna skriver ska personer inte drabbas av gränsdragningsproblem mellan olika offentliga aktörer. Därför genomför vi nu ett arbete i syfte att tydliggöra att individerna ska få stöd från rätt aktör.
Ingen person ska hamna mellan myndigheter och aktörer.
Finsam kan vara en lösning för de personer som behöver samordnande insatser − precis som det också görs idag. För vissa är det andra lösningar som behövs. Om hälsan är ett hinder för att tillgodogöra sig Arbetsförmedlingens stöd ska man först få stöd av vården. För många är utbildning och språk ett hinder, och för det ligger det huvudsakliga ansvaret hos kommunerna.
Vår målsättning att är att se till så att varje person får det stöd de behöver. Ingen person ska hamna mellan myndigheter och aktörer. På samma sätt ska vi inte ge stöd som inte löser deras nuvarande behov.