Arbetsförmedlingen glömmer bort lagstiftat samarbete Arbetsförmedligen borde använda Finsam menar tre socialdemokratiska riksdagsledamöter. Foto: Johan Nilsson och Jonas Ekströmer / TT.
Debatt

Arbetsförmedlingen glömmer bort lagstiftat samarbete

Trots att Finsam är ett fungerande samverkansverktyg lämnas människor i kläm mellan myndigheter. Det är dags att regeringen ger tydliga direktiv, skriver tre socialdemokratiska riksdagsledamöter.
15 maj 2025 | 11:06
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

I en artikel i Arbetsvärlden intervjuas Arbetsförmedlingens chef för arbetsmarknadsinsatser Therese Lindström. Hon beskriver myndighetens arbete för att bli tydligare med att personer som står för långt från arbetsmarknaden, till exempel på grund av ohälsa, får vända sig till ”en annan aktör”.

Vad är Finsam?

  • Finsam står för Finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser och regleras i en särskild lag (2003:1210).
  • Syftet är att ge individer med behov av samordnat stöd bättre förutsättningar att kunna arbeta och försörja sig själva.
  • Myndigheter som kan samverka inom Finsam är:
    Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommuner och regioner.
  • Samarbetet sker genom så kallade samordningsförbund, där flera parter går samman och finansierar insatser.
  • Det finns idag 69 samordningsförbund i Sverige.

Källa: finsam.se

+ Expandera

Ett sådant läge borde aldrig uppstå och är en beskrivning av ett systemfel som hade kunnat undvikas om myndigheterna, inte minst Arbetsförmedlingen, använde de verktyg som redan finns. Det handlar om Finsam, finansiell samordning mellan myndigheter, kommuner och hälso- och sjukvård, med syftet att hjälpa människor långt från arbetsmarknaden att återfå sin arbetsförmåga och komma tillbaka i jobb.

Finsam är ett effektivt verktyg som inte används

En kvinna med blont hår i glasögon, en brunrutig kavaj och en rödbrun polotröja poserar självsäkert framför en vit bakgrund och fångar en snygg men professionell finsam-inspirerad look.
Åsa Eriksson (S)
Socialförsäkringsutskottet

Vi socialdemokrater var med och drev igenom Finsamlagstiftningen just för att människor i svåra livssituationer inte ska drabbas av gränsdragningsproblem mellan myndigheter. Finsam är ett bevisat effektivt arbetssätt som visar resultat när det får användas fullt ut: samordnade insatser, individuell planering, nära samverkan mellan professioner.

Genom Finsam skapas trygghet och möjligheter för människor med komplex problematik så att de, steg för steg, kan öka sin arbetsförmåga och så småningom försörja sig själva. Det är en enorm vinst, både för individen och för samhället.

Men Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan använder inte Finsam som det var tänkt. Människor som vill och skulle kunna arbeta faller mellan stolarna hos Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Generaldirektörerna för de båda myndigheterna bär här ett tungt ansvar. De har både mandat och verktyg, men använder dem inte. Det är inte acceptabelt och det är enligt vår mening mycket allvarligt.

Politisk vilja krävs för att Finsam ska fungera

En kvinna med rakt, axellångt ljusbrunt hår står vänd mot kameran med ett neutralt uttryck. Hon bär en svart topp, ett silverhalsband och en finsamnål på vänster sida. Bakgrunden är vit.
Karin Sundin (S)
Socialutskottet

Ansvaret för styrningen av myndigheterna vilar i sin tur på regeringen. Men den tycks ha abdikerat från sitt ansvar att styra myndigheterna utifrån gällande lagstiftning. När regeringen låter en effektiv samverkansmodell som Finsam förtvina, då blir talet om ansvar och arbetslinje bara fina ord och ingen verkstad.

Det är hög tid att regeringen ger tydliga uppdrag till Försäkringskassan och till Arbetsförmedlingen att använda Finsam så som den enligt lagstiftningen var tänkt att användas.

Vi kan inte ha ett samhälle där människors liv och hälsa påverkas negativt av att regeringen inte styr, generaldirektörer inte leder och myndigheternas chefer och personal i slutänden inte vill eller vågar samarbeta på det sätt som krävs.

Det handlar om människosyn, inte bara pengar

En ung man med kort brunt hår bär en grå kavaj och en vit finsammönstrad skjorta. Han står vänd mot kameran och ler lätt. Bakgrunden är vit.
Jonathan Svensson (S)
Arbetsmarknadsutskottet

För oss socialdemokrater handlar detta både om att ta ansvar för statens finanser och om människosyn. Den socialdemokratiska politiken handlar om att skapa förutsättningar för alla att kunna bidra efter förmåga och att ge stöd så att förmågan kan öka.

Arbetslösa och sjuka är individer med rätt till stöd och utveckling, inte bara kostnader som ska vältras över på ”en annan aktör”.

Finsams verksamhet fungerar. Det som krävs är att Tidöregeringen visar politisk vilja och tydlig styrning för att fler människor ska gå från utanförskap till arbete.

Åsa Eriksson, Karin Sundin och Jonathan Svensson
Riksdagsledamöter (S) i socialförsäkrings-, social- respektive arbetsmarknadsutskottet

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev