Idag ska de första som varit uthyrda till en specifik arbetsgivare i två år erbjudas en tillsvidareanställning där. Det skrevs in i överenskommelsen om förändringar i anställningsskyddet och för idag två år sedan. Den så kallade 24-månadersregeln var en av de saker som facken bytte mot att det skulle bli lättare att bli uppsagd och som skulle gynna de bemanningsanställda.
Men så behöver det inte bli, säger Patrik Eidfelt, förbundsdirektör på Kompetensföretagen, bemanningsbranschens arbetsgivarorganisation.
– Kundföretaget kan välja att avsluta inhyrningen innan man når 24 månader. Och det kommer att användas hos kunderna, säger han.
Om det bemanningsföretaget sedan inte kan hitta ett nytt uppdrag hos en annan arbetsgivare kan det i slutändan leda till att den inhyrda sägs upp. Den risken är störst på mindre orter där ett stort företag står för den mesta inhyrningen. Men det kan också gälla bemanningsanställda på företag som hyr ut personal med specifik kompetens som t.ex. IT-konsulter.
– Teoeretiskt berör det runt 15 000 av våra företags anställda. Det är klart att när ett antal kunder har diskuterat i de banorna att man väljer att avsluta inhyrningen kan vi få problem med övertalighet. Hittar vi inte uppdrag så kan vi tvingas säga upp på grund av arbetsbrist, säger han.
Överlag tror Patrik Eidfelt att bemanningsföretagen, genom de nya reglerna, kommer att tilldelas ett kännbart slag och en ekonomisk nedgång för branschen är att vänta. Och även med det uppsägningar. Däremot tror Patrik Eidfelt inte att vi kommer få se en ”konkursvåg”.
Bemanningsanställda kan anställas direkt
Men än så länge är det bara uppskattningar baserade på farhågor och de dialoger som inletts mellan arbetsgivare och uthyrningsföretag. Först inom ett par månader förväntar han sig se mätbara effekter.
Men den negativa effekten för de enskilda anställda behöver inte vara så svår, det säger även Patrik Eidfelt.
Strax innan ett företag har hyrt in en person i sammanlagt 24 månader ställs denna inför tre val:
Företaget kan erbjuda den inhyrda en tillsvidareanställning, som facket tänkt sig.
Om den anställda går med på en kompensation om två månadslöner kan de också fortsätta hyra in samma person längre än två år.
Men företaget kan också se till att avsluta inhyrningen innan de 24 månaderna har samlats ihop.
Vilket som kommer att bli det vanligaste valet kan inte Patrik Eidfelt heller avgöra i nuläget. Än så länge går det inte att se vilket val som verkar mest populärt.
– Det är något vi kommer följa upp under de kommande månaderna och bilda oss en uppfattning om vad har kunderna valt i den här situationen.
Företagen pessimistiska – facken optimistiska
Även om Kompetensföretagen tillhör Svenskt Näringsliv som kommit överens med LO och PTK om 24-månadersregeln, har de varit kritiska. Kritiken att reformen kan skada branschen och i förlängningen svensk konkurrenskraft framfördes redan vid remissrundan när överenskommelsen skulle bli lag.
PTK och LO å sin sida är istället optimistiska, även om de också medger att risken för avslut istället för anställning finns.
– Vi får signaler om att företag, särskilt inom industrin, kommer att anställa de inhyrda. Men det finns säkert företag som kommer att avsluta inhyrningen före 1 oktober, sade LO:s avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till Arbetsvärlden i förra veckan.