Den första oktober fyller de nya reglerna i lagen om anställningsskydd och det nya huvudavtalet två år. Flexiblare anställningsregler byttes mot bättre möjligheter till kompetensutveckling under hotet om lagstiftning.
Regelförändringarna ser inte ut att skapa några konflikter. Inte heller har de lett till några stora omvälvningar på arbetsmarknaden. Det är den samlade bilden hos facken.
Inom kort kan dock uthyrdas situation förändras drastiskt.
Den första oktober i år kan de få fast jobb på företag de varit uthyrda till (det så kallade kundföretaget), eller bli av med sitt uppdrag. Det här handlar om dem som varit på samma kundföretag de senaste två åren. De nya uthyrningsreglerna bidrar till att till exempel Bonniers lägger ner bemanningsföretaget Marieberg Media enligt företaget själv.
Förändringarna på arbetsrättens område handlar även om uppsägning på grund av arbetsbrist och av personliga skäl, visstidsanställning, heltid och hyvling. De nya bestämmelserna finns i lagar och i det nya huvudavtalet.
Så fungerar nya las
Trygghetsöverenskommelsen består av två delar - omställning samt förändringar av anställningsskyddet.
Det hela bygger på en överenskommelse mellan fack och arbetsgivare. Det var från början Svenskt Näringsliv, PTK och delar av LO som ingick ett avtal. Nu omfattas även arbetsgivarorganisationer som Sveriges kommuner och regioner samt Arbetsgivarverket och en stor del av fackförbunden.
Utifrån överenskommelsen har riksdagen ändrat lagstiftningen i bland annat Lagen om anställningsskydd och lagen om uthyrning av arbetstagare. Lagändringarna har följts av en överenskommelse mellan fack och arbetsgivare - det nya huvudavtalet. Förändringarna av lagstiftningen började gälla för för nästan 2 år sedan - första oktober 2022.
De nya omställningsreglerna gör det möjligt för anställda att studera i upp till 44 veckor efter åtta årsanställning. Det nya omfattar även ett ekonomiskt stöd för den som studerar. Stödet kan uppgå till 80 procent av lönen.
De nya anställningsreglerna gagnar både anställda och arbetsgivare. De nya uppsägningsreglerna stärker arbetsgivarna medan andra delar är till nytta för anställda.
Uppsägning på grund av arbetsbrist
En utgångspunkt är fortfarande sist-in-först-ut. I lagen har en ny regel införts som innebär att arbetsgivaren har rätt att göra undantag med tre personer från turordningen. För fack och arbetsgivare som omfattas av det nya huvudavtalet gäller att parterna i första hand ska försöka komma överens om en avtalsturlista.
Om parterna inte kommer överens finns en stupstock - arbetsgivaren kan göra undantag på flera olika vis. En möjlighet för arbetsgivaren är att göra undantag med 3 arbetare och 3 tjänstemän per driftsenhet. En annan är att undanta 15 procent av dem som ska sägas upp - undantagen får dock inte vara flera än 10 procent av det totala antalet anställda arbetare respektive tjänstemän.
Uppsägning av personliga skäl
Det blir enklare och billigare att säga upp någon av personliga skäl. Motiven för en uppsägning av personliga skäl är desamma som tidigare. Arbetsgivaren behöver inte ta hänsyn till den anställdes personliga situationen, som exempelvis kan handla om försörjningsbörda eller möjligheter att få nytt jobb. Det har heller ingen betydelse om den anställde varit skötsam tidigare eller om det finns en prognos som säger att personen ska sköta sig i framtiden. Tidigare behöll den uppsagde sin anställning och lön under tvisten om uppsägningen. Så är det inte längre. Nu får den anställde sin uppsägningstid och blir sedan arbetslös under tvisten. Den som omfattas av huvudavtal får 80 procent till en högre nivån än a-kassans tak under arbetslösheten. Och om den uppsagde får ett nytt jobb med lägre lön får den som omfattas av huvudavtalet kompensation upp till den tidigare lön så länge tvisten pågår. Om det senare visar sig att uppsägningen var felaktig får arbetsgivaren betala lön under tiden som den uppsagde varit utan jobb och ett skadestånd på upp till 32 månadslöner om inte den uppsagde återanställs.
Visstidsanställning
Det blir lättare att få fast jobb. Det nya i lagen innebär bland annat att en visstidsanställning övergår i en tillsvidareanställning när den anställde jobbat 12 månader under en femårsperiod hos en arbetsgivare. Ett vikariat blir ett fast jobb när det sammanlagt pågått i mer än 2 år under en femårsperiod.
Hyvling
När en arbetsgivare minskar arbetstiden för anställda ska det ske enligt en turordningslista - den som varit anställd kortast får sänkt arbetstid först. Dessutom får den anställde behålla sin lön och arbetstid under tid som motsvarar uppsägningstiden.
Heltid
I LAS skrivs heltid in som utgångspunkt för en anställning. Och om anställningen inte är på heltid måste arbetsgivaren kunna motivera den kortare arbetstiden.
Uthyrning
Den som varit inhyrd hos samma kundföretag under 24 månader under en 36 månaders period ska erbjudas fast jobb hos kundföretag. En möjlighet för kundföretaget är att betala en ersättning som motsvarar 2 månadslöner (3 månadslöner för den som omfattas av huvudavtalet) istället för att erbjuda tillsvidareanställning. Det här gäller inte konsulter som har eget företag.
Förhandlingar om arbetsbrist har funkat bra
När det gäller uppsägning på grund av arbetsbrist får arbetsgivaren i lag möjlighet att undanta tre personer från turordningen sist-in-först-ut. Tidigare fanns undantag bara för småföretag.
På arbetsplatser där det nya huvudavtalet gäller ska parterna komma överens om en turordningslista. Om de inte gör det kan arbetsgivaren göra undantag på flera olika vis, bland annat genom att undanta 15 procent av de uppsagda.
Malin Wulkan är chefsjurist hos Unionen. Hon berättar att många sagts upp på grund av arbetsbrist på Unionens avtalsområden – särskilt bland dem som är anställda i handeln.
– Det är bra att fack och arbetsgivare i första hand ska försöka komma överens i förhandlingar. Vi uppfattar det som att det funkat bra, men det är klart att det får betydelse i förhandlingarna att det finns en stupstock som arbetsgivarna kan ta till. Samtidigt ska de lokala parterna fungera med varandra löpande, och då är det bra att komma överens, säger Malin Wulkan.
Inga ärenden hos LO-TCO Rättsskydd
Juristerna på LO-TCO Rättsskydd ser inte några konflikter kring de nya reglerna. Susanne Lundberg, chef för arbetsrättsenheten, berättar att man fått frågor om de nya undantagsreglerna. Däremot har LO-TCO Rättsskydd inga ärenden som handlar om de nya anställningsbestämmelserna.
Hon berättar att Unionen inte haft några tvister om uppsägning på grund arbetsbrist. Det har dock varit många frågor om hur de nya reglerna ska fungera och särskilt hur de olika tjänstemannafacken ska samverka kring en gemensam turordningslista.
Malin Wulkan tror inte att arbetsgivare använder undantagsreglerna för att komma åt fackligt aktiva eller anställda de tycker är besvärliga.
– Visserligen kan det finnas en sådan uppfattning, men det är viktigt att reglerna används lojalt och på ett rimligt sätt. Om undantagsreglerna används felaktigt får vi utmana det och tvista om det behövs, säger hon.
”Vi trodde att arbetsgivarna skulle plocka ut sitt lag”
I Saco-förbundet Sveriges Ingenjörer har man liknande erfarenheter. Förhandlingschef Camilla Frankelius säger att det inte är någon större skillnad jämfört med tidigare.
– Vi trodde att arbetsgivarna skulle plocka ut sitt lag och att det skulle bli fler avtalsturlistor. Så har det inte blivit. De använder istället möjligheten att göra undantag och i en del ärenden ser det ut som arbetsgivarna gör upp direkt med dem man vill säga upp, säger hon.
Vill behålla anställda som står på tur
Sju av de 13 LO-förbunden har anslutit sig till det nya huvudavtalet. LO:s avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä har frågat LO-förbundens avtalssekreterare hur de nya reglerna för uppsägning på grund av arbetsbrist fungerar.
– Avtalssekreterarna säger att det inte sett någon förändring. Det rullar på som tidigare, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Han säger att det alltid finns en risk att en arbetsgivare försöker komma åt och säga upp vissa anställda.
– Så var det tidigare också men det nya ger inget ytterligare utrymme för det, säger han.
Veli-Pekka Säikkälä säger att när man konstaterat att alla klarar jobbet – åtminstone med viss upplärning – så kan undantagen handla om att arbetsgivaren vill behålla anställda som står på tur om man följer sist-in-först ut.
Fler uppsägningar med personliga skäl
De nya lagarna och det nya huvudavtalet innebär också att det nu är enklare och billigare att säga upp av personliga skäl. En nyhet är att den uppsagde inte behåller sitt jobb under tvisten om uppsägningen. Om det i Arbetsdomstolen visar sig att uppsägningen var felaktig kan arbetsgivaren tvingas betala höga skadestånd.
Malin Wulkan uppfattar det som att något fler sägs upp av personliga skäl än tidigare, samtidigt som färre avskedas. Tidigare var det tvärt om – och sammanlagt rör det sig om ungefär lika många enligt Malin Wulkan.
130 000 varslade
Sedan de nya LAS-reglerna började gälla 1 oktober 2022 har drygt 130 000 personer varslats om uppsägning enligt Arbetsförmedlingens statistik. Varslen är flest hos företag inom tillverkning, i byggbranschen, i handeln och bland uthyrningsföretag. Varslen ligger på en förhöjd nivå sedan hösten 2023. Då ska man ha i åtanke att varslen var historiskt låga i spåren av pandemin bland annat till följd av korttidsarbete, säger Marcus Löwing, arbetsmarknadsanalytiker hos Arbetsförmedlingen. Inte alls alla varsel leder till uppsägning. Marcus Löwing säger att i genomsnitt 60 procent av de varslade sagts upp 6 månader efter att varslen lagts. Vid samma tidpunkt är 20-30 procent av de varslade arbetslösa - många av de uppsagda får alltså nytt jobb.
– Det finns inga signaler om att många fler sägs upp av personliga skäl. Vår jour får många fler frågor om arbetsbrist. Det är dock ingen ökning av frågorna om uppsägning av personliga skäl, säger hon.
Unionen har ett ärende som gått till Arbetsdomstolen som gäller uppsägning av personliga skäl. Det är en telefonförsäljare som arbetsgivaren tycker presterar dåligt och inte följer arbetsgivarens förhållningsorder. Facket håller inte med. Dom kommer i oktober.
Mer rättssäker process kring personliga skäl
Sveriges Ingenjörer har få tvister om uppsägning av personliga skäl. Förhandlingschef Camilla Frankelius säger att facket strävar efter att komma överens.
– Som regel förhandlar vi så att medlemmen blir nöjd.
LO:s Veli-Pekka Säikkälä ser inte heller någon ökning av uppsägningarna av personliga skäl bland LO-förbundens medlemmar.
– Det nya är mer rättssäkert och tydligt. Och det blir billigare att säga upp av personliga skäl men dyrare för den arbetsgivare som felaktigt säger upp av personliga skäl.
Signaler om att inhyrda anställs i industrin
En ny regel ger uthyrda rätt till tillsvidareanställning hos kundföretaget när den uthyrde varit anställd 24 månader under en tidsrymd på 36 månader hos kundföretaget.
Malin Wulkan hos Unionen säger att det är för tidigt att ordentligt utvärdera eftersom lagen bara varit i bruk sedan första oktober 2022. Det betyder att effekten av den nya bestämmelsen kan ses första oktober i år.
– Vad jag förstår så är det många företag som kommer anställa inhyrda men en del företag kommer avbryta inhyrningen innan den inhyrde varit hos kundföretaget 24 månader.
När det gäller de nya bestämmelserna för uthyrda säger Camilla Frankelius som Unionens Malin Wulkan att det kommer att visa sig den första oktober.
LO::s Veli-Pekka Säikkälä tror att uthyrdas möjligheter att få tillsvidare anställning på kundföretaget kommer slå igenom.
– Vi får signaler om att företag, särskilt inom industrin, kommer att anställa de inhyrda. Men det finns säkert företag som kommer att avsluta inhyrningen före 1 oktober, säger han.
Små förändringar kring visstidsanställda
När det gäller hyvling, visstidsanställning och heltid har de tre företrädarna svårt att säga vad det nya medfört. Visstidsanställda får nu snabbare rätt till tillsvidareanställning. Heltid skrivs in i lagen som en utgångspunkt för anställning och hyvling regleras så att den ska ske i turordning och med uppsägningstid.
Malin Wulkan pekar på att Unionen i stor utsträckning har avtal om tidsbegränsade anställningar som är bättre än lagen. Hon pekar också på att det är viktigt att samhället säger att det är heltid som gäller.
LO:s Veli-Pekka Säikkälä tror inte att den nya lagstiftningen för heltid haft så stor betydelse hittills medan han konstaterar att förändringen av visstidsreglerna gör att tiden för en osäker anställning blir kortare.
– Jag tror att arbetsgivare i stor utsträckning tillsvidareanställer visstidsanställda som fungerar på jobbet, säger LOs avtalssekreterare.
Camilla Frankelius hos Sveriges Ingenjörer säger att de nya bestämmelserna om visstidsanställningar, hyvling och heltid inte har någon betydelse för förbundets medlemmar, eftersom de i stor utsträckning jobbar heltid och är tillsvidareanställda.
”Omställningsstudiestödet bör fungera bättre”
Lagstiftningen och det nya huvudavtalet är som helhet ett byte – bättre möjligheter till studier i utbyte mot flexiblare anställningsregler. På Unionen såväl som på Sveriges Ingenjörer och LO anser man att förändringarna fungerat som det var tänkt.
– Det är ett förhandlingsresultat som vi tycker är balanserat och som fungerat bra hittills, säger Malin Wulkan, chefsjurist hos Unionen.
Hon säger att det gäller att titta på helheten.
– Det ett givande och tagande. Och det är viktigt att omställningsstudiestödet fungerar bättre och att utbildningsutbudet blir bättre, säger hon.
Camilla Frankelius hos Sveriges Ingenjörer säger i stort sett samma sak.
– Jag tycker det nya fungerar väl. Förändringar går att hantera, säger Camilla Frankelius.
”Arbetare bör också ha chans att studera”
Även Veli-Pekka Säikkälä tycker helheten är bra och han pekar särskilt på möjligheterna till studier. Samtidigt kan han tänka sig att det blir tjänstemännen som i större utsträckning får del av omställningsstudierna.
– Det finns en risk att mer studievana bättre kan ta vara på möjligheterna till omställning. Det blir en uppgift för vår omställningsorganisation och för facken att se till att arbetare också tar chansen att studera, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Arbetsvärlden har sökt Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl. Svenskt Näringslivs pressavdelning meddelar dock att man inte har möjlighet att svara på frågor om de nya reglerna för anställningsskydd.