Huvudavtalet signeras i Saltsjöbaden Signeringen av det nya huvudavtalet mellan arbetsmarknadens parter på Grand Hotel i Saltsjöbaden. Fr. vänster: Martin Wästfelt, Camilla Frankelius, Martin Linder, Mattias Dahl, Susanna Gideonsson, Tommy Andersson, Torbjörn Johansson, Bengt Johansson, Beata Hammarskiöld. Foto: Magnus Andersson / TT

Huvudavtalet signeras i Saltsjöbaden

Omställning Det nya huvudavtalet om trygghet, omställning och anställningsskydd signerades i dag onsdag av Svenskt Näringsliv, PTK och LO i Saltsjöbaden. Utvidgade undantag från turordningen i las och möjlighet att studera med upp till 80 procent av lönen är några av huvudinslagen.
22 jun 2022 | 15:20
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Under formella former signerades det nya huvudavtalet av arbetsmarknadens parter i Wallenbergssalen på Grand Hotell Saltsjöbaden på onsdagseftermiddagen 22 juni.

Avtalet markerar ett betydande skifte gällande hur anställningstryggheten ska säkras på svensk arbetsmarknad och har förklarats som historiskt av såväl de avtalande parterna som arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

– Den här förhandlingen hade fler liv än en katt. I dag är en riktigt bra dag, säger Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv.

Parterna har förhandlat avtalet sedan 2020 i vad som kallades för las-förhandlingarna, med flera dramatiska vändningar

Vad är du mest nöjd med?

– Att vi arbetsmarknadens parter har lyckats komma fram till en överenskommelse trots de stora meningsskiljaktigheterna och också fått till förändringar av anställningsskyddet som vi länge sett att det finns ett stort behov av på arbetsmarknaden, säger Matthias Dahl till Arbetsvärlden.

Parterna har förhandlat avtalet sedan 2020 i vad som kallades för las-förhandlingarna, med flera dramatiska vändningar. LO hoppade först av förhandlingarna men anslöt sig sedan till huvudavtalet i slutet av 2021.

– Vi ser att det här avtalet med förstärkningar för visstidsanställda och mot hyvling särskilt skyddar kvinnodominerade yrken, säger Susanna Gideonsson, ordförande LO.

Politiskt ultimatum

Parterna har under förhandlingarna varit påpiskade av ett politiskt ultimatum i januariavtalet. Det innebar att om parterna inte enades så skulle regeringen gå vidare med las-utredningens förslag och genomföra utvidgningar av undantagen i turordningsreglerna. Kritiker från fackligt håll, men också flera akademiker, menade att detta rubbade maktbalansen i förhandlingarna till arbetsgivarnas fördel.

Finns en risk att politikerna börjar arbeta mer med att ställa ultimatum för att få parterna att enas i arbetsmarknadsfrågor?  

– Jag tror det är tvärtom, säger Mattias Dahl till Arbetsvärlden.

Vi menar att det här avtalet innehåller många delar som stärker anställningstryggheten

Inte heller Martin Linder, ordförande PTK, uttrycker någon oro för att politikerna ska få mersmak att ställa fler ultimatum.

– Avtalet breddar synen på anställningstryggheten och det handlar också om möjligheten att utveckla kompetens för de jobb man vill ha i framtiden, säger Martin Linder.

I korthet blir det med det nya huvudavtalet lättare för arbetsgivare att välja vilka arbetstagare de vill behålla vid nedskärningar, samtidigt som en ny möjlighet att studera med upp till 80 procent av lönen öppnas upp.

Huvudavtalet kompletteras med ny lagstiftning som röstades igenom i riksdagen i början av juni. Lagen har flera delar som är så kallat dispositiva, vilket innebär att huvudavtalet kan förändra vilka regler som gäller för de som omfattas av avtalet.

Arbetsgivare som omfattas av det nya huvudavtalet kan däremot göra undantag med så många som 15 procent av de anställda vid uppsägningar till följd av arbetsbrist

Redan i lagen utvidgas undantagen som arbetsgivarna kan göra från turordningsreglerna i las från två till tre, och gäller för företag av alla storlekar i stället för att gälla endast för de med max tio anställda. Arbetsgivare som omfattas av det nya huvudavtalet kan däremot göra undantag med så många som 15 procent av de anställda vid uppsägningar till följd av arbetsbrist.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark stänger inte dörren för att fler politiska krav på parterna kan komma.

Kommer det fler politiska ultimatum?

– Arbetsmarknadens parter och politiken lever i en slags symbios och när parterna vill någonting så trycker de också på politikerna. Det kommer säkert fler krav, men inte just i den här frågan och inte nu, säger Eva Nordmark till Arbetsvärlden.

22 jun 2022 | 15:20

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev