”Oerhört svårt att komma fram till ett märke” Per Hidesten på Industriarbetsgivarna och Irene Wennemo på Medlingsinstitutet. Foto: Foto: Industriarbetsgivarna/Janerik Henriksson / TT.

”Oerhört svårt att komma fram till ett märke”

Avtal De brustna las-förhandlingarna försvårar avtalsrörelsen, menar Irene Wennemo, Medlingsinstitutets generaldirektör. – Det kommer vara oerhört svårt att komma fram till ett märke som blir brett accepterat, säger hon.
1 okt 2020 | 12:07
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Parterna inom industrin går från de brustna las-förhandlingarna direkt in till de återupptagna kollektivavtalsförhandlingarna. Från och med i dag till och med den 31 oktober pågår så kallade opo-förhandlingar, som tar vid där parterna slutade i våras på grund av coronakrisen.

Irene Wennemo, generaldirektör på Medlingsinstitutet, anser att avtalsrörelsen kan bli den svåraste någonsin.

– Det kommer vara oerhört svårt att komma fram till ett märke som blir brett accepterat. Skälet till det är att det är stora obalanser inom ekonomin. Där vissa sektorer har gått extremt dåligt de senaste månaderna, medan andra sektorer gått väldigt bra. Det där har dessutom skurit tvärs igenom vissa branscher, vilket vi inte riktigt har sett i tidigare kriser.

De brustna las-förhandlingarna förstärker svårigheten att komma överens. Ett konkret exempel som komplicerar förhandlingarna är att LO-ordföranden Susanna Gideonsson aviserat att man avser driva frågor om anställningstrygghet inom ramen för avtalsförhandlingarna.

– Det tillför ytterligare komplexitet i ett redan besvärligt läge. Jag hoppas att man separerar det, säger Irene Wennemo.

 

Industriarbetsgivarna: ”Inget löneutrymme”

Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna, beklagar att las-förhandlingarna brast och säger att all fokus nu måste ligga på att nå ett avtal inom industrin.

– Det är viktigt att komma ihåg att industriavtalet har en stabiliserande faktor på arbetsmarknaden, som har tjänat landet väl i drygt 20 år. Vi fokuserar på de här återupptagna avtalsförhandlingarna och den internationella konkurrenskraften för våra exportföretag. Det som hänt med las, hamnar på politikens bord.

Per Hidesten trycker på att Industriarbetsgivarna inte ser något utrymme för lönehöjningar:

– Det här är ett förlorat år. Det finns inget löneutrymme alls för 2020 som vi ser det. Vi pratar om en negativ tillväxt och det är helt enkelt väldigt begränsade förutsättningar för lönehöjningar om man blickar framåt.

Han vänder sig emot LO-ordföranden Susanna Gideonssons linje om att flera förbund kommer driva frågor om allmän visstid respektive så kallad ”hyvling” inom ramen för avtalsförhandlingarna:

– Det var viktigt för oss att hålla isär de här frågorna. Det visste alla om när vi sköt upp avtalsförhandlingarna i våras. Nu går vi in i en Opo-månad inom industrin och då har vi inte de frågorna på bordet, utan de fanns inom las-förhandlingarna. Det är viktigt att vi inte blandar ihop de här frågorna.

Nyhetsbrev

Sveriges Ingenjörer förde i våras fram krav på en löneökningstakt om tre procent. Förbundsordförande Ulrika Lindstrand menar att det är för tidigt att kommentera exakt hur de strandade förhandlingarna påverkar avtalsrörelsen och säger:

– Klart är att vi följer den plan som är överenskommen inom industrin – vi har initierat arbetet med att återuppta de reguljära avtalsförhandlingarna och våra avtalskrav ligger kvar. Parallellt med det håller vi på att analysera och göra en samlad bedömning av konsekvenserna av nattens strandade förhandlingar.

Arbetsvärlden söker kommentarer från fler parter inom industrin.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev