Annie Lööf (C): ” Vi måste kriminalisera kontrollerande beteende” Annie Lööf (C) höll tal inför 1900 åhörare i Almedalen. Foto: Malin Crona

Annie Lööf (C): ” Vi måste kriminalisera kontrollerande beteende”

Almedalen 2022 "Ett allvarligt knivdåd har ägt rum idag. Bara ett stenkast härifrån. Det är svårt att hitta orden. Det är svårt att stå här. Allas våra tankar går till henne, hennes familj och vänner." Det var en allvarstyngd Annie Lööf (C) som tog plats på scenen för att inleda sitt tal på Centerpartiets kväll i Almedalen.
6 jul 2022 | 19:57
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Strax före klockan 14, på Donners plats i Visby, intill en restaurang där Annie Lööf precis skulle hålla presskonferens, blev en kvinna allvarligt knivskuren av en man, som greps i närheten precis efter dådet.

Presskonferensen ställdes in, men Almedalsveckans arrangörer och Centerpartiet kom överens om att Annie Lööfs tal i Almedalen skulle hållas som planerat klockan 19.00.

Klädd i svart klev Annie Lööf in på scenen.

”Polisen agerade kraftfullt och resolut. Medmänniskor som befann sig på samma plats agerade snabbt, gjorde vad de kunde. Blåljuspersonal, ni som hjälpte till på Donners plats. Tack.”

Hon fortsatte talet med att tala om kriget i Ukraina och tackade då också alla de som ställt upp för att välkomna ukrainska flyktingar.

”Vi ser enorma, frivilliga insatser varje dag. Här är det inte tal om att rycka på axlarna och mumla om att ’Sverige är fullt’, tvärtom. Enskilda personer och civilsamhället över hela landet har slutit upp mangrant för att hjälpa ukrainska flyktingar. Öppnat inte bara sina hjärtan utan hem, skolor och föreningslokaler. För det är ni många som förtjänar mitt, vårt och hela Sveriges varmaste tack.”

Vill kriminalisera kontrollerande beteende

De krav som väckts på att Centerpartiet tydligt ska ta ställning i regeringsfrågan besvarade hon med:

”Ulf Kristersson – vill du ha Centerpartiets stöd för att kunna bli statsminister, släpp taget om Sverigedemokraterna. Magdalena Andersson – vill du ha Centerpartiets stöd för att bli statsminister, släpp vänsterpolitiken.”

Hon ber också de andra partierna att sluta bråka om olika energislag.

”Sluta ställa team vindkraft och team kärnkraft mot varandra. Vi behöver mer av all utsläppsfri energi.”

Men framför allt lyfte hon frågor om kvinnors rättigheter och friheter. Centerpartiet vill permanenta det ökade stödet till landets tjej- och kvinnojourer. Och göra mer på lagstiftningsområdet.

”Män som slår ska aldrig komma undan”, sa hon och fick kvällens största applåd.

”Men det som slutar i slag och dödligt våld börjar i något annat. Vi måste så snabbt som möjligt kriminalisera kontrollerande beteende. Se till att den som hindrar sin partner från att leva som hon vill, bära de kläder hon vill eller träffa sina vänner också kan straffas för det.”

Centerpartiet vill också göra det lättare för en kvinna som lämnar en våldsam man att bli fri fullt ut.

”Vi måste få ett stopp på ändlösa rättsprocesser som riskerar att dra ut på hot och trakasserier och göra brottsutsatta kvinnor ruinerade.”

Uppdatering klockan 20:00: Polisen berättar på en presskonferens att den knivhuggna kvinnan, som är i 60-årsåldern, avlidit till följd av skadorna. Polisen meddelar också att de inte kommer att avbryta Almedalsveckan på grund av det inträffade.

Arbetsvärldens artiklar om partiledartalen i Almedalen

Söndag 3 juli 19.00 Magdalena Andersson (S)
Måndag 4 juli 11.00 Ulf Kristersson (M)
Måndag 4 juli 19.00 Nooshi Dadgostar (V)
Tisdag 5 juli 11:00 Ebba Busch (KD)
Tisdag 5 juli 19:00 Johan Pehrson (L)
Onsdag 6 juli 11:00 Jimmie Åkesson (SD)

6 jul 2022 | 19:57

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev