Nooshi Dadgostar (V): ”Vi måste återupprätta den svenska arbetslinjen” Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar talade inför 2200 åskådare i Almedalen. Foto: Malin Crona

Nooshi Dadgostar (V): ”Vi måste återupprätta den svenska arbetslinjen”

Almedalen 2022 ”Rektorer ska inte vara vd:ar och bolagschefer. De ska vara pedagogiska ledare”, säger Nooshi Dadgostar i sitt Almedalstal där hon kräver att Socialdemokraterna infriar löftet om vinstförbud i friskolorna för att få Vänsterpartiets fortsatta stöd.
4 jul 2022 | 19:42
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

”Nu höjs garantipensionen med tusen kronor.”

”Marknadshyror hör inte hemma i Sverige.”

Nooshi Dadgostar inledde sitt Almedalstal valåret 2022 med att tala om de frågor där Vänsterpartiet ställt ultimatum den här mandatperioden.

Och ställer ett nytt för att fortsätta stödja en socialdemokratisk regering efter valet.

”Det får vara slutpratat nu. Det man lovar ska man genomföra. Marknadsskolan ska avskaffas.”

Nooshi Dadgostar syftade i sitt tal på statsminister Magdalena Anderssons (S) tal som inledde Almedalsveckan i går, där hon lovade att se över möjligheten att införa förbud för vinster i friskolor.

Lovar att avskaffa karensdagen

Vänsterpartiet vill också göra en statlig sjuhundramiljardssatsning för en klimatsatsning på transporter, bostäder och industrier.

”Mina vänner, det här kommer att skapa jobb. Jobb med goda villkor. För det är människor som ska lägga räls, det är människor som ska renovera bostäder” säger Nooshi Dadgostar.

Hon kritiserade också vad hon kallar en ”import av den amerikanska arbetslinjen”.

”Vi måste i stället återupprätta den svenska arbetslinjen. Där sjukförsäkring och a-kassa kommer med arbetet. Det är genom arbetet man bygger upp sin försäkringstrygghet. Det är en arbetslinje där målet är full sysselsättning.”

Hon lovar också att Vänsterpartiet ska förbättra sjukförsäkringen och avskaffa karensdagen och fortsätta höja pensionerna.

”Vi ser att dina arbetsvillkor är för dåliga. Vi kommer att göra något åt det.”

”Vi lovar inte allt åt alla. Men det vi lovar, det håller vi.”

4 jul 2022 | 19:42

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev