Ebba Busch (KD): ” Vi kan ju inte jobba gratis åt S – vad skulle facket säga om det?” Ebba Busch, (KD) talade inför 2400 åskådare i Almedalen. Foto: Malin Crona

Ebba Busch (KD): ” Vi kan ju inte jobba gratis åt S – vad skulle facket säga om det?”

Almedalen 2022 ”Hörde ni Magdalena Anderssons tal i söndags? Vad bra inledningen var! Hon lät precis som jag, för sex år sedan.” I sitt Almedalstal bad Ebba Busch s-väljarna att låna ut sin röst till KD och gjorde officiellt slut med Centerpartiet.
5 jul 2022 | 12:39
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Ebba Busch inledde sitt Almedalstal valåret 2022 med att påpeka likheten med Magdalena Anderssons tal i söndags, där hon inledningsvis förklarade sin kärlek till Sverige och den svenska sommaren. Det liknade de tal Ebba Busch själv hållit tidigare.

”Men när Magda sa ’Det har blivit dyrt att vara svensk’ sa jag att ’kopierar hon en sak till så får vi skicka en royaltyfaktura till Sveavägen.’ Vi kan ju inte jobba gratis åt dem – vad skulle facket säga om det?

Kristdemokraterna har länge velat avskaffa regionerna och förstatliga sjukvården. Frågan fanns med även i dagens tal.

”I år fyller landstingen 160 år. Låt dem gå i pension!”

Familjen lösningen på brottsligheten

Hon lyfte också partiets kärnfråga – familjen.

”Ett tryggt föräldraskap är det främsta det främsta värnet mot gatans värderingar och en kriminell livsstil.”

Och påtalade skillnaden mellan regeringens och Kristdemokraternas familjepolitik.

”Vi vill införa en flexibel föräldraförsäkring – för att stödja familjerna. Dom vill tvångsdela föräldraförsäkringen – för att styra familjerna.Vi vill sänka skatten för barnfamiljer – dom öppnar för återinförd fastighetsskatt..”

”Man finner inte lyckan genom att blicka ut över en skyline. Det gör man genom att blicka in i fönstret till ett hem som är fyllt av kärlek och att kunna höra sitt barn sjunga ’Den blomstertid nu kommer´”

Ebba Busch gjorde också officiellt slut med Centerpartiet och bad de borgerliga som tidigare röstat på C att i stället lägga sin röst på Kristdemokraterna.

”En röst på Centerpartiet är i praktiken en röst på Miljöpartiet. Vi kristdemokrater erbjuder dig som tidigare röstat på centern ett nytt hem. Och tittar man historiskt så har inte heller våra partier stått så långt ifrån varandra.”

”Centerpartiet har mält sig ur det släktskap vi en gång hade. De har bytt traktorn mot elsparkcykeln. Ni vet en sådan där som bara finns i innerstäderna – och som alltid tycks blockerar båda körriktningarna.”

Men hon bad också om röster från dem som i vanliga fall brukar rösta på Socialdemokraterna.

”I detta val – låna ut din röst till borgerligheten. Efter det – om du inte gillar vad vi sedan föreslår – Kasta ut oss då! Det finns många socialdemokrater ute i kommunerna som kommer tacka dig i smyg. Låna ut din röst – bara denna gång – för Sveriges bästa.”

Arbetsvärldens artiklar om partiledartalen i Almedalen

Söndag 3 juli 19.00 Magdalena Andersson (S)
Måndag 4 juli 11.00 Ulf Kristersson (M)
Måndag 4 juli 19.00 Nooshi Dadgostar (V)

5 jul 2022 | 12:39

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev