”Vi lever 3,5 timmar längre per dygn” Få har koll på alla fonderna i premiepensionen. I dag uppgår deras antal till 840. Foto: Pensionsmyndigheten

”Vi lever 3,5 timmar längre per dygn”

Pension Den ökande medellivslängden innebär att vi måste jobba längre för att få samma pension vid 65 år som om livslängden inte ökade. – Vi har förtydligat livslängdens betydelse för pensionerna, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.
9 feb 2017 | 13:06
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Nästa vecka börjar det orange kuvertet dimpa ner i pensionsspararnas brevlådor runt om i Sverige.

Totalt kommer 5,7 miljoner brev att skickas ut fram till mitten av mars.

Och många av dem kommer förmodligen aldrig att öppnas. En Sifo-undersökning som Swedbank lät göra i fjol visade att var femte svensk struntar i det orange kuvertet. Många har också haft svårt att tolka det.

”Det tycker jag faktiskt är ganska oroväckande.”

Men Pensionsmyndigheten ger inte upp informationsarbetet. Och vikten av den allmänna pensionen, som är den som syns i det orange kuvertet. Tjänstepension och privat pension redovisas om man loggar in på Pensionsmyndighetens hemsida.

Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten. Foto: Pensionsmyndigheten

Okunskapen om de olika delarna av pensionen är stor, enligt Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

– Vi ställde frågan till en grupp på 1000 personer om vad som var viktigast för pensionens storlek och då gav vi tre svarsalternativ. Det ena var då att man ska byta fonder inom premiepensionen ofta, det andra var privat pensionssparande och det tredje var det totala antalet år jag arbetar under mitt totala yrkesliv, säger Monica Zettervall, och fortsätter:

– Då var det faktiskt hela 34 procent som trodde att det var det privata pensionssparandet som var viktigast och det tycker jag faktiskt är ganska oroväckande. Det absolut viktigaste för pensionen är att man jobbar, helst heltid, betalar skatt och har en tjänstepension via sin arbetsgivare.

Allmänna pensionen fortfarande viktigast

I år har Pensionsmyndigheten gjort flera förtydliganden i kuvertet. Bland annat ska det tydligare framgå att man inte ser hela pensionen i kuvertet utan just den allmänna, som också utgör den övervägande delen av pensionen för de allra flesta.

– För gemene man utgör den allmänna pensionen fortfarande den största delen av den totala pensionen. Sedan kommer tjänstepension och sist privat pensionssparande, säger Monica Zettervall.

Och hon har några räkneexempel som illustrerar just hur viktig den allmänna pensionen är i förhållande till privatpension och tjänstepension.

”Det är väldigt bra ökningar i år.”

– Vi har tagit exempel på hur det är när man sparar 500 kronor i månaden under 30 års tid. Då om man tjänar 25 000 kronor i månaden så kan man tänka sig att fördelningen blir ungefär 72 procent för allmän pension, 20 procent tjänstepension och 8 procent privat pension.

För en person som i stället tjänar 45 000 kronor så krymper betydelsen av den allmänna pensionen något, men den är fortfarande störst: ungefär 62, 33 respektive 5 procent för de olika pensionsdelarna.

Livslängden har stor betydelse

Pensionsmyndigheten förtydligar också vikten av medellivslängden för pensionerna i år. Desto längre vi lever i snitt, desto längre måste vi också arbeta för att få samma pension som om vi inte blev äldre.

– Där har vi ändrat en graf och det är mer tydligt i prognosåldrarna att man får en prognos för den alternativa pensionsåldern som vi kallar det, alltså den åldern du behöver gå i pension för att få samma pensionsnivå som du skulle ha fått vid 65 års ålder om livslängden inte hade ökat, säger Monica Zettervall.

Och medellivslängden ökar snabbt.

– Livslängden ökar 3,5 timme per dygn, säger Monica Zettervall.

Goda nyheter väntar för de flesta i det orange kuvertet i år.

Ett bra år för pensionsspararna

Det genomsnittliga allmänna pensionskapitalet har ökat med drygt 4,6 procent mellan 2015-2016.

– Tittar man på de intjänade pensionsrätterna under år 2015 så har det ökat med omkring 3 procent jämfört med året innan, så det är väldigt bra ökningar i år. Det beror bland annat på ökad sysselsättning och ökade timlöner under 2015, säger Monica Zettervall.

Premiepensionen har också ökat i värde med ungefär 11 procent, inkomstpensionen med 4,4 procent. Monica Zettervall berättar att det främst är fyra saker som gör att det har blivit ett bra år för pensionsspararna.

– Ökad sysselsättning, ökade timlöner, värdeutvecklingen inom premiepensionen samt indexering av inkomstpensionen med 4,4 procent.

9 feb 2017 | 13:06

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Tobias 9 feb 2017:

    Ja för fondbolagen, men inte för alla dom som vill få en god pension vid ålderspensioneringen. den inkomsten man behöver kommer en vanlig löntagare aldrig i närheten av. oavsett hur många prognoser eller goda råd som ppm kommer med.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev