”Tjänstepensionen skulle kunna fungera som förebild” Få har koll på alla fonderna i premiepensionen. I dag uppgår deras antal till 840. Foto: Pensionsmyndigheten

”Tjänstepensionen skulle kunna fungera som förebild”

Pensioner Hälften av premiepensionsfonderna kan försvinna. Men systemet blir inte lika säkert som tjänstepensionerna som enligt pensionsexpert på PTK egentligen skulle kunna vara en förebild. "Det är i slutändan ett politiskt beslut", konstaterar Pensionsmyndigheten.
Niklas Hallstedt
20 mar 2017 | 17:03
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Pensionsmyndigheten lägger nu fram ett antal förslag för att se till att fonderna inom premiepensionssystemet håller måttet. Bakgrunden är de bedrägerier som spararna utsatts för det senaste året.

Myndighetens förslag till lösning på problemet är att man ställer högre krav på fonderna. Genom de 30 nya krav som myndigheten föreslår skulle antalet fonder minska med mellan 200 och 400 stycken. Idag finns 840 fonder att välja mellan på pensionsmyndighetens fondtorg.

”Vi måste bli av med de oseriösa aktörerna som är där enbart för att stoppa pengar i egen ficka.”

”Fondtorget har tyvärr också lockat till sig vissa olämpliga och i vissa fall, enligt myndighetens bedömning, kriminella aktörer”, skriver Pensionsmyndigheten i det förslag som tagits fram.

Små fonder ska bort

Bland förslagen finns bland annat att små fonder ska bort. Fonderna ska ha ett visst minimikapital och ha en viss minsta avkastningshistorik. Dessutom ska det göras en objektiv värdering av innehav och fonder som uteslutande riktar sig mot den svenska marknaden men är etablerade i utlandet ska inte få finnas på det svenska fondtorget.

– Anledningen till att förslaget kommer nu är att vi fick det som regeringsuppdrag. Vi har ju inget tillsynsuppdrag, och ska vi kunna ställa tuffare krav på fonderna på premiepensionens fondtorg behövs ett nytt uppdrag från politikerna, säger Jimmy Larsson Hagberg, pressansvarig på Pensionsmyndigheten.

Dan Wallberg, PTK. Foto: Lina Haskel

– Vi vill ha kvar fondtorget, men vi måste bli av med de oseriösa aktörerna som är där enbart för att stoppa pengar i egen ficka.

Även inom tjänstepensionssystemen kan spararna välja mellan ett stort antal fonder. Men här är risken betydligt mindre att bli lurad än inom det allmänna systemet, anser Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK.

– Dels gör vi noggranna upphandlingar, dels är utbudet begränsat. Vi har omkring hundra valbara alternativ i nio bolag. De är alla upphandlade och kvalitetssäkrade i svenska bolag som alla är välrenommerade och rädda om sitt namn, säger han och fortsätter:

– På så vis får man bort alla dem med tveksamma avsikter och med för höga avgifter för sin förvaltning. Vi är medvetna om det tidigare varit alldeles för höga avgifter på den finansiella marknaden och det är en av anledningarna till att vi genomför upphandlingar. Det är klart att bolagen måste ta ut avgifter, men de ska inte vara oskäliga.

Föreslår ”säkrare” system

Det här är ett betydligt säkrare system än det som används för premiepensionen, anser Dan Wallberg.

– Jag tror att tjänstepensionen i kollektivavtalen skulle kunna fungera som en förebild. Men i dag har inte Pensionsmyndigheten de resurser och de mandat som skulle krävas för ett sådant genomförande. Dessutom skulle myndighetens kostnadsbild antagligen förändras avsevärt.

”Pensionsmyndigheten föreslår i stället högre krav för att rensa bort oseriösa aktörer.”

Premiepensionsutredningen föreslog dock inte ett liknande system som för tjänstepensionen, konstaterar Pensionsmyndighetens pensionsexpert Monica Zettervall.

– Det är i slutänden ett politiskt beslut. Inom tjänstepensionen handlar det om en upphandling och att välja ut vilka som ska vara med. Pensionsmyndigheten föreslår i stället högre krav för att rensa bort oseriösa aktörer. Men för att genomföra vår lista på åtgärder kommer vi behöva mer resurser.

Pensionsmyndighetens uppdrag ska slutredovisas till regeringen den 19 juni.

 

Niklas Hallstedt
20 mar 2017 | 17:03

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar