Vårdförbundet: Brist på sjuksköterskor underlättar fusk Många som saknar rätt utbildning går i sjuksköterskors skor, enligt Uppdrag Granskning. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Vårdförbundet: Brist på sjuksköterskor underlättar fusk

Felaktiga legitimationer Runt om på sjukhus i Sverige arbetar falska sjuksköterskor som lurat systemet för att få sjuksköterskelegitimation utan utbildning, visar SVT:s ”Uppdrag granskning”. Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro menar att sjuksköterskebristen underlättar för fuskarna.
15 nov 2018 | 14:03
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I Uppdrag granskning på onsdagen avslöjas hur ett flertal individer kunnat lura legitimationssystemet och Socialstyrelsen för att få jobb som sjuksköterskor i Sverige – utan att ha rätt utbildning.

I kartläggningen har 27 personer i Sverige lurat till sig legitimation i vården eller är under utredning för fusk. Bland dessa finns personer som arbetat heltid i Sverige, exempelvis som plattsättare eller lastbilschaufför, samtidigt som de ska ha studerat till sjuksköterskor i Rumänien.

Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet. Foto: Ulf Huett

– Man blir arg och besviken när man får reda på att det här fusket förekommer. Tilltron till legitimationen urholkas och patientsäkerheten riskeras. Det här handlar om liv och död. Jag förstår inte hur de här individerna tänker som lurar sig till legitimation. Tänk om de får hand om ett sjukt barn eller måste rycka in vid ett plötsligt hjärtstopp, då kan de inte slinka undan, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, till Arbetsvärlden.

Personalbrist hjälper fuskarna

Bristen på sjuksköterskor i Sverige gör att många sjukhus är beroende av hyrpersonal, och personalomsättningen gör det lättare för bedragarna, enligt Sineva Ribeiro.

– Vi är för få sjuksköterskor och det finns många arbetsplatser, och arbetspass, där det inte är så många som har jobbat länge. Det ökar möjligheterna för de här individerna att dölja att de saknar utbildning, säger Sineva Ribeiro.

– Skulle jag, som varit sjuksköterska i 30 år, jobba bredvid någon som inte har utbildning så skulle jag märka det snabbt.

Uppdrag Granskning har också hittat 335 fall där arbetsgivare slarvat och inte undersökt om personen har legitimation vid anställning.

– Det är arbetsgivarens ansvar att alltid kontrollera så att personen har legitimation utfärdad av Socialstyrelsen. Här behöver arbetsgivarna bli bättre, säger Sineva Ribeiro.

Jag tror att man från EU:s sida behöver ta en titt på hur kvalifikationsdirektivet fungerar

En pusselbit i problematiken är ett EU-direktiv som innebär att sjuksköterskeutbildningar inom EU ska ge samma rätt till legitimation i hela unionen. Det har öppnat dörren för oseriösa utbildningsanordnare att sälja utbildningsintyg i exempelvis Rumänien.

– Jag tror att man från EU:s sida behöver ta en titt på hur kvalifikationsdirektivet fungerar och se till att lärosäten som utbildar sjuksköterskor håller en tillräcklig kvalitet i hela EU, säger Sineva Ribeiro.

15 nov 2018 | 14:03

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Av Claes 15 nov 2018:

    ”Det är arbetsgivarens ansvar att alltid kontrollera så att personen har legitimation utfärdad av Socialstyrelsen. Här behöver arbetsgivarna bli bättre, säger Sineva Ribeiro.”
    Fast nu var väl problemet i första hand att outbildade personer fått en äkta legitimation av Socialstyrelsen? Då hjälper inte den åtgärden/kravet på arbetsgivaren. Men arbetsgivaren bör naturligtvis kontrollera att personalen kan sitt jobb, och reagera när så inte är fallet för att få legitimationen omprövad.

  2. Av Fia 19 nov 2018:

    Och genom att stärka SLLs roll som kartell vilket vårdförbundet gör för närvarande så kommer man att mota bort ännu fler sjuksköterskor från yrket.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev