Statsministern, vem det nu blir, är redan inbokad för att delta vid invigningen av 2019 års industrimässa i Hannover, där Sverige är partnerland.
Det är världens största industrimässa som på senare år, förståeligt nog, präglas allt mer av tekniker som AI, Internet of Things, självstyrande system – och co-bots, eller robotkollegor.
ABB:s Sverigechef Johan Söderström deltar under en pressträff i Stockholm, där ledande industri- och techföretag lockar med fingervisningar om vad besökare kan väntas se på mässgolvet. För Arbetsvärlden berättar han om hur co-bots, robotar som arbetar i samspel med människor, kan komma att förändra kvalifikationskraven för jobb i framtiden – med början i industrin. Redan i dag har ABB en fabrik i Västerås där människor och robotar jobbar sida vid sida.
Ett av de genomgående teman på industrimässan är ”man-machine collaboration”, vilket vi jobbar väldigt mycket med på ABB.
– Vi ser redan nu att kraven på kunskap ökar och förändras. För några veckor sedan kunde Teknikcollege med stöd av företag lansera en ny utbildning för unga människor som vill in i industriell produktion. Titeln på utbildningen är digital produktions-trainee på industritekniska gymnasieskolan. Den teoretiska höjden i utbildningen och praktiken anpassas till framtiden med digitala förtecken. Och hur man kan skapa ett sug så att ungdomar vill gå den här utbildningen, säger Johan Söderström till Arbetsvärlden.
Utvecklingen kan innebära att långa utbildningar får konkurrens från kortare utbildningar.
– Beträffande digital produktionstrainee-utbildningen så kommer man kunna söka under 2019 och börja på utbildningen till hösten. Det här är en satsning vi tror kommer innebära att ungdomar i Sverige får en ny industriskola som gör att de inte behöver bli civilingenjörer för att jobba i en framtida digital produktion utan de kan gå den här gymnasieutbildningen.
Vad lär man sig då?
– Arbetet blir mycket mer digitalt och mjukvarustyrt. Ungdomarna i dag är väldigt mycket bättre på digitalisering redan från början eftersom de är uppvuxna med det och många spelar dataspel och lär sig på nya sätt.
Blir industriarbetaren mer IT-arbetare i framtiden?
– När robotarna först kom tog man bort alla ”Dirty, Dull, Dangerous”-jobb. Nu tar man bort även andra typer av jobb, men det skapas nya jobb och då blir man ansvarig för, exempelvis, ett helt produktionsavsnitt, med större och mer ansvarskrävande och utvecklande arbetsuppgifter.
Kommer det bli ett inslag i industrin att man går korta utbildningar för att lära sig jobba med en ny co-bot?
– Jag tror det. Det här som jag nämnde nu var bara ett exempel på en utbildning som ger en plattform för när du kommer ut och ska jobba i produktion. På ABB tror vi väldigt mycket på att inte alla kommer behöva läsa i flera år för att bli bra inom ett område, utan du kommer kunna jobba mer med kortare utbildningar. Vi har i dag några 29-åringar på ABB som är bättre än våra tekniska doktorer på 55 inom vissa områden. Det beror på att de har ett nytt sätt att lära sig. Det jobbar parallellt med e-learning, specifika kurser online och lär från alla kanaler från internet.
Innebär robotarna att jobb försvinner?
– Det skapas nya jobb. De fem länder som har högst robotdensitet per arbetande person har den lägsta arbetslösheten i världen. Så på något vis är det farligt att bli rädd för ny teknik. Det är bättre att anamma ny teknik och göra den mänsklig och skapa konkurrenskraft. Ett av de genomgående teman på industrimässan i Hannover är ”man-machine collaboration”, vilket vi jobbar väldigt mycket med på ABB. Vi har starkt samarbete med många kunder, andra partners, universitet, institut och start-ups. Det är en mycket spännande tid med oerhörd innovationskraft.
Vad visar ni upp på Industrimässan?
– Det får visa sig. Än så länge är allt hemligt.
Industrimässan i Hannover hålls 1–5 april 2019 och väntas locka över 220 000 besökare.