Utredning: Kommunerna kan konkurrera med privata leverantörer Mats Rundström, utredare, och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, presenterar utredningen som kommer fram till att kommunerna både kan och ska kunna vara med och konkurrera med privata aktörer i arbetsmarknadspolitiska insatser Foto: Lars Schröder / TT

Utredning: Kommunerna kan konkurrera med privata leverantörer

AF-reformen Kommunerna både kan och bör kunna medverka i den statliga arbetsmarknadspolitiken, vid sidan av fristående aktörer. Det menar regeringens utredare i dag när slutbetänkandet i frågan presenterades. Utredaren vill förtydliga reglerna, men det kan påverka fristående aktörers möjligheter att etablera sig på vissa orter.
26 jun 2020 | 14:22
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kommunernas roll i arbetsmarknadspolitiken blev ett hett ämne när besluten om reformeringen av Arbetsförmedlingen togs av regeringen och samarbetspartierna i början av 2019. Oron ökade bland kommunerna för att det ska saknas fristående aktörer i hela landet, och att notan hamnar hos kommunerna i stället. Samtidigt beslutade Arbetsförmedlingen på egen hand att lägga ner 132 kontor.

Regeringen valde att tillsätta en utredning som skulle titta på möjligheterna för kommunerna att själva medverka i högre grad i den statliga arbetsmarknadspolitiken.

viktigt att vi har en arbetsmarknadspolitik som fungerar i hela landet

– Det är viktigt att vi har en arbetsmarknadspolitik som fungerar i hela landet, underströk nuvarande arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff när utredningens förslag presenterades i dag fredag.

– Den här utredningen är en del av arbetet för att säkerställa det, förklarade hon.

Och nu bedömer den särskilda utredaren Mats Rundström att kommunerna redan kan fungera som leverantör av statliga arbetsmarknadsinsatser: Det är tillåtet för kommunerna att på uppdrag av och med ersättning från Arbetsförmedlingen vara leverantörer av arbetsmarknadspolitiska tjänster som upphandlats enligt LOU eller i valfrihetssystem enligt LOV.

Vill ha tydligare regler

Utredningen menar också att det är tillåtet för Arbetsförmedlingen att direktupphandla en kommun om tillgången på insatser från fristående aktörer är otillräckligt. Arbetsförmedlingen har även möjlighet att samarbeta med en kommun ”för att uppnå gemensamma mål”. I det samarbetet kan kommunen också få ersättning.

Men det här behöver förtydligas, föreslår utredaren.

– Genom att kommunernas möjligheter att medverka i den statliga arbetsmarknadspolitiken klargörs kan förutsättningarna för en kommunal medverkan förbättras, både som konkurrent till de privata och som samarbetspartner till Arbetsförmedlingen.

Medger flera risker med kommunal leverantör

Det finns vissa risker med kommuners medverkan, det medgav Mats Rundström på fredagens pressträff.

– Kommuner kan fokusera på egna intressen till skillnad från Arbetsförmedlingen.

– Och om det inte finns privata aktörer i området, kan det var ett hinder för privata att etablera sig där om kommunerna redan finns där som leverantör.

det finns många avtalade leverantörer i storstadsområdena och i södra Sverige, medan Dalarna och delar av Norrlands inland saknar helt egna leverantörer

Riksrevisionen har nyligen lämnat en rapport om hur lagen om valfrihet, LOV, fungerar i förhållande till Arbetsförmedlingens upphandling av friståendet aktörer inom Stöd och matchning, STOM.

Riksrevisionen konstaterar i rapporten att antalet fristående leverantörer i landet varierar stort i landet, det finns många avtalade leverantörer i storstadsområdena och i södra Sverige, medan Dalarna och delar av Norrlands inland saknar helt egna leverantörer. Antalet områden utan avtal med leverantörer har snarare minskat än ökat mellan 2017 och 2019, men riktigt vad det beror på är oklart.

Detta är förslag som riskerar att öppna för kommunal affärsverksamhet på bred front

Men Almega, som representerar många av de privata fristående aktörer som ska utföra mer av den statliga arbetsmarknadspolitiken, säger i dag i en kommentar till utredningens förslag:

– Kommunerna bör endast komma ifråga som reservlösning om det saknas fristående leverantörer av arbetsmarknadstjänster lokalt.

Detta är förslag som riskerar att öppna för kommunal affärsverksamhet på bred front och utan hänsyn tagen till om det rör områden med vita fläckar eller ej. Almega anser att detta är feltänkt, menar Andreas Åström, näringspolitisk chef Almega, i ett pressmeddelande.

26 jun 2020 | 14:22
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev