I dag tisdag kom Moderaterna med krav på att regeringen byter strategi och stöttar företagen med cirka 200 miljarder kronor, bland annat genom att staten tar hela arbetsgivaravgiften under två månader, och täcker fasta kostnader för vissa företag. Finansminister Magdalena Andersson svarade via Ekot i dag att man lyssnar på alla förslag men att ”regeringen måste säkerställa att det finns pengar kvar om vi har ett mycket mer utdraget krisförlopp än några månader”.
Moderna vill också att regeringen utökar det statligt stödet till korttidsarbete upp till hundra procent, och det är något som både Svenskt näringsliv och LO redan har uppmanat regeringen att göra.
– Vi har en katastrofal situation där det är nattsvart.
Almegas förbundsdirektör Stefan Koskinen skrädde inte orden när coronakrisens effekter på arbetsmarknaden diskuterades på ett SNS-seminarium på fredagen i förra veckan.
Resultatet från torsdagen är att 54 procent av företagen har akuta likviditetsproblem
– Svenskt näringsliv har en panel med ett representativt urval av 8 000 personer där man dagligen mäter företagens ekonomiska situation, berättade han. Resultatet från torsdagen är att 54 procent av företagen har akuta likviditetsproblem.
Svenskt näringslivs dagliga enkät visar enligt Stefan Koskinen att företagens intresse för och möjligheterna att använda regeringens krispaket med uppskjuten skatt och korttidspermitteringar har minskat under de gångna veckorna, i takt med att coronakrisen accentueras.
Regeringen beslutade om åtgärder den 16 mars, mig veterligen har fortfarande inte en krona kommit ut till ett enda företag
– Regeringens åtgärder har tre problem: det är för lite, det är försent och det är för krångligt. Regeringen beslutade om åtgärder den 16 mars, mig veterligen har fortfarande inte en krona kommit ut till ett enda företag. Vi har tjänsteföretag som har flera hundra anställda, och som sedan den 16 mars inte har haft en krona in. Hela balansräkningen förbrukade man vid den här löneutbetalningen.
– För varje dag som det kommer ta ytterligare för att få ut pengarna, kommer företag att gå i konkurs eller behöver avveckla.
Almegas förbundsdirektör menar också att avtalen om korttidsarbete är för krångliga att sluta, när man måste sluta såväl centrala som lokal avtal.
Håller med Almega om behovet
LO-ekonomen Torbjörn Hållö instämmer inte helt med Almegas Stefan Koskinen om att avtalen om korttidsarbete är för krångliga. Däremot, säger han, är omfattningen otillräcklig.
Min uppfattning är att man bör subventionera hela vägen upp till 100 procents permittering, det är en extremt lågt hängande frukt.
– Precis som Stefan säger, så är krisen mycket, mycket djup. Det mest prioriterade är att försöka utvidga möjligheten till korttidspermitteringarna. I dag subventionerar staten 75 procent av kostnaderna men bara upp till 60 procents permittering. Min uppfattning är att man bör subventionera hela vägen upp till 100 procents permittering, det är en extremt lågt hängande frukt.