”Osäkerheten är för stor för att teckna nya avtal just nu” LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Svenskt Näringslivs VD Jan-Olof Jacke meddelade i dag att avtalsrörelsen pausas. Foto: Fredrik Sandberg / TT

”Osäkerheten är för stor för att teckna nya avtal just nu”

Avtalsrörelsen 2020 Facken och arbetsgivarna inom industrin har enats om att skjuta på avtalsrörelsen och förlänga kollektivavtalen till den 31 oktober, meddelar de idag fredag. Orsaken är den osäkra situation som Coronakrisen skapar.
20 mar 2020
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Industrins parter, fem fackförbund och deras motparter i näringslivet, har i dag tecknat en överenskommelse där de är överens om att pausa den pågående avtalsrörelsen.

”Den mycket snabba och kraftfulla påfrestning och påverkan som Covid-19 fått på samhällsfunktioner, industrin och näringslivets i övrigt gör att parterna inte bedömer det möjligt att i nuvarande situation ingå sedvanliga avtal som skulle vinna acceptans hos de anställda, medlemsföretagen eller på arbetsmarknaden i övrigt”, skriver Teknikföretagen i ett pressmeddelande.

De avtalade lönerna kommer därmed att fortsätta gälla fram till den 31 oktober 2020.

– Vi är eniga om att en förlängning av de avtal vi har är det bästa beslutet i den exceptionella och svåra situation som råder. Osäkerheten är för stor för att teckna nya avtal just nu, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson i en kommentar.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar