Unionen: ”Det finns en oro för hur elpriserna påverkar den gröna omställningen” En utbyggnad av vindkraften är viktig för industrisatsningarna i norr, menar Maria Karlsson, regionchef för Unionen i Norrbotten. Foto: Johan Nilsson/ TT

Unionen: ”Det finns en oro för hur elpriserna påverkar den gröna omställningen”

Jobben i norr Snabba stödåtgärder som dämpar effekterna av de höga elpriserna även i norra Sverige. Det är den åtgärd som fackförbundet Unionen skulle vilja se för att undvika att de stora industrisatsningarna bromsas upp.
14 nov 2022 | 10:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Vi har gjort en undersökning bland våra klubbar och det finns en oro för de effekter som höga elpriser kan ha för den gröna omställningen som pågår inom industrin i Norrbotten, säger Maria Karlsson, regionchef för Unionen i Norrbotten.

– Det stöd som införts omfattar inte hushållen och företagen i norra Sverige, men även här kan höga elpriser i vinter komma att slå hårt.

– Vi ser också när vi jämför med andra länder att vi i Sverige varit lite senfärdiga när det gäller att få stöd på plats som ska dämpa effekterna av de höga priserna.

Alla kraftslag behöver snabbspår

De stora industrisatsningarna är en fråga som står högt på dagordningen för Unionen i Norrbotten. Bara för några veckor sedan ordnade fackförbundet en träff som handlade om kompetensförsörjningen till de nya industrierna. Men även där gled diskussionen in på elförsörjning och elpriser, berättar Maria Karlsson.

De samlade nya elbehoven för de stora industrisatsningarna i Norrbotten ligger i närheten av 100 TWh under de kommande årtiondena. Det är en enorm ökning med tanke på att elanvändningen i Norrbotten idag ligger på drygt åtta TWh.

Det behövs breda åtgärder som gynnar en snabb utbyggnad av elproduktionen menar Maria Karlsson.

– Det vi från Unionen har pekat på är att vindkraften är jätteviktig för att tillgodose elbehoven i det korta perspektivet. Det snabbspår som regeringen talar om när det gäller kärnkraften skulle behövas för alla kraftslag, konstaterar hon.

14 nov 2022 | 10:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev