Svenska kraftnät: Nytt högkostnadsskydd utformas inte för att spara el Ett högkostnadsskydd för el riskerar att driva på elpriset och inflationen ytterligare om det utformas på fel sätt, menar forskare. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Svenska kraftnät: Nytt högkostnadsskydd utformas inte för att spara el

Energikrisen Svenska Kraftnät presenterar ett högkostnadsskydd som ska kompensera företag och konsumenter för höga elkostnader. Alla kunder i elprisområde tre och fyra kommer att få ersättning. Den korta tiden att ta fram stödet gör att man inte hunnit ta fram ett stöd som gynnar dem som sparar mest el, vilket vore önskvärt, menar Malin Stridh, avdelningschef Svenska kraftnät.
27 okt 2022 | 11:03
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Svenska Kraftnät har fått regeringens uppdrag att presentera ett högkostnadsskydd som ska lindra smällen för de skenande elpriserna för företag och konsumenter.

Pär Holmberg, forskare vid Institutet för näringslivsforskning sa vid ett seminarium som arrangerades av SNS i dag, torsdag förmiddag, att det är viktigt att stödet inte leder till ökad energiförbrukning eftersom det riskerar att driva upp priset och inflationen ytterligare.

– Stödet bör utformas så att den som sparar får extra pengar. Om man får en, två kronor extra för varje kilowattimme man sparar finns det enorma fördelar med det eftersom för varje kilowattimme man sparar får man ner spotpriset ytterligare, säger han.

”Alla kan hjälpa till att spara el”

Malin Stridh, avdelningschef elmarknad på Svenska kraftnät, håller med om att elkonsumtionen måste minska.

– På superkort sikt, inför december handlar det om att minska förbrukningen. Det kommer alla kunna hjälpa till med. Förbrukningssiffror för hushållen visar att förbrukningen har minskat med 18 procent jämfört med september förra året.

Men stödet kommer inte att hinna utformas för att uppmuntra till energibesparing ett sådant system.

–  Det är bra i teorin, men utifrån där vi står, där vi måste komma ut med ett stöd till företag och hushåll före jul, före vintern, måste vi ha ett enkelt system som går att administrera.

Under torsdagens eftermiddag presenterade regeringen på en presskonferens hur stödet kommer att utformas.

Det är elanvändare i södra Sverige, i elprisområde 3 och 4, som kommer att kompenseras.

Svenska kraftnät har valt att gå fram med ett förslag som innebär att man får ersättning retroaktivt, för det gångna året.

Fem miljoner elkunder får ersättning

Det handlar om fem miljoner kunder som kommer att bli berättigade till ersättning. Stödet uppgår till 55 miljarder kronor och det är de pengar Svenska kraftnät får in när elpriserna är som högst som ska gå tillbaka till elkunderna.

Lotta Medelius-Bredhe, Svenska Kraftnäts generaldirektör säger vid regeringens pressträff att alla elkunder i elprisområde tre och fyra kommer att ersättas för ett pris som överstiger 75 öre per kilowattimme och betalas ut retroaktivt från oktober 2021 till september 2022.

För elprisområde fyra kommer ersättningen att uppgå till 79 öre och i elprisområde tre kompenseras kunderna med 50 öre per kilowattimme.

– Effekterna kommer snabbt ut och fram. Syftet är att det ska gå snabbt och vara enkelt och vara rättssäkert.

Svenska kraftnäts förslag har lämnats över till Energimarknadsinspektionen som måste godkänna förslaget om det ska genomföras. Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) menar att det retroaktiva stödet gör att förslaget inte driver på elförbrukningen.

Ryssland har stoppat gas

Bakgrunden till de skenande elpriserna är flera.

Ryssland har stoppat exporten av gas, el och biomassa till Europa som en följd av ekonomiska sanktioner efter kriget mot Ukraina.

Samtidigt har klimatförändringar lett till extrem värme och torka i Europa vilket gjort att Frankrikes kärnkraftverk stått still och att vattenkraften i Norge inte kunnat leverera el i samma omfattning som vanligt.

Sverige har drabbats i mindre omfattning än övriga Europa, men de höjda priserna påverkar även konsumenter i Sverige.

– Man behöver satsa mycket pengar men de pengarna borde gå ännu mer till att lösa det underliggande problemet, framförde Pär Holmberg vid SNS Seminarium.

”Snabba förändringar mycket olyckliga”

Framför allt handlar det om att ge bättre förutsättningar för ny elproduktion.

–  De snabba förändringarna att göra om utefter hur det råkar vara, är från investerarperspektivet mycket olyckligt, menar Anton Steen, ansvarig för Public Affairs på Fortum Sverige.

Och framför allt borde politiken ta ett steg tillbaka, anser Pär Holmberg.

– Man måste göra marknaden teknikneutral och inte vara inne och direktstyra Vattenfall. Att energipolitiken skiftar vid varje val är inte bra för investerarna, säger han.

27 okt 2022 | 11:03

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev