Neddragningen hos de tre centralorganisationernas biståndsorganisation Union to union innebär att sju medarbetare sägs upp och att en person som går i pension inte ersätts med en ny. Nedskärningen motsvarar 40 procent av personalstyrkan.
Orsaken till uppsägningarna är de neddragna anslagen från Sida. Union to Union finansieras i huvudsak genom anslag från två delar av Sida. Dels handlar det om pengar från den ekonomiska ramen Civsam som ska användas för biståndsprojekt, dels om pengar från ramen Infokom som ska användas för information och påverkan kring biståndsfrågor.
Cirka 25 miljoner mindre
Den nya regeringen har beslutat om att minska det totala biståndet, vilket också har fått stort genomslag för enskilda organisationer som bedriver bistånd med stöd från Sida. Union to Union hade ansökt om 100 miljoner kronor från Civsam, där blir nedskärningen drygt 10 procent. Ännu mer drastisk är neddragningen från Infokom, där hade Union to Union ansökt om 15 miljoner kronor, men får ingenting.
– Villkoren förändrades över en natt utan att vi fick möjlighet att förberedda oss. När det gäller projekten måste vi nu göra hårdare prioriteringar. När det gäller informationen har vi inte ens fått pengar att avsluta det som vi höll på med, säger Maria Nyberg, generalsekreterare för Union to Union.
Knappt någon dialog om biståndsstrategi
Maria Nybergs säger samtidigt att Union to Union ändå inte helt kommer att upphöra med informationsverksamheten, men att man måste hitta nya sätt att finansiera verksamheten.
– Vi för diskussioner med våra ägare LO, TCO och Saco. Men även de har begränsade resurser och kommer att ha fortsatta utgifter för den här verksamheten. När det gäller biståndsprojekt lägger svenska förbund sedan tidigare in 10 procent i egeninsats, vilket i detta fall bli nio miljoner kronor.
I nästa steg kommer Sveriges biståndsstrategier att omarbetas. Maria Nyberg uttrycker oro för vad det kan leda till.
– I folkrörelsebiståndet är det avgörande att inte styra allt i detalj. Mottagarna måste få en möjlighet att göra egna prioriteringar. Tyvärr har vi ingen insyn i hur det nya tankarna går och knappt någon dialog alls.