TCO, LO och Saco protesterar mot indraget bistånd Susanna Gideonsson, ordförande LO, Therese Svanström, ordförande TCO och Göran Arrius, ordförande Saco vill att biståndsminister Johan Forssell (M) bjuder in till ett möte om biståndspolitiken. Foto: Fredrik Sandin Carlson, Eva Edsjö, Simon Rehnström och Wiktor Nummelin/TT

TCO, LO och Saco protesterar mot indraget bistånd

De fackliga centralorganisationerna protesterar mot regeringens sätt att skära ned på biståndet, bland annat genom att dra in stöd till Union to Union och granskande facktidningar och redaktioner. ”Det kan inte bara vara fina ord om ett starkt civilsamhälle som byggs underifrån som det yttersta försvaret mot andra som vill oss illa”, säger TCO:s ordförande Therese Svanström.
19 jan 2023 | 13:37
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Regeringen har beslutat att dra ner på Sveriges bistånd och frångå det tidigare målet att en procent av Sveriges BNP ska gå till bistånd. 2023 minskar biståndet med 5,6 miljarder kronor.

Ett av de anslag som i princip försvinner är de pengar som kunnat sökas av tidningar och organisationer som rapporterar om globala utvecklingsfrågor. Av tidigare 155 miljoner kronor återstår för 2023 bara 20 och Arbetsvärlden har tidigare rapporterat om att de pengarna kommer nu bara kunna gå till att avsluta redan påbörjade projekt. 

I ett öppet brev till biståndsminister Johan Forssell skriver nu TCO, LO och Saco att de ser med oro på den biståndspolitik som regeringen har aviserat för kommande mandatperiod. 

” Att stödja utvecklingen av fria och oberoende fackliga organisationer är en viktig del i demokratiutvecklingen i världen. I en tid då demokratin är på tillbakagång är det avgörande att Sverige som ett av de mest demokratiskt utvecklade länderna kan visa handlingskraft för mänskliga och demokratiska rättigheter”, skriver Susanna Gideonsson, ordförande LO, Therese Svanström, ordförande TCO och Göran Arrius, ordförande Saco, i brevet. 

Union to Union blir av med anslag

De tre organisationerna ligger bakom Union to Union som nu blir av med stora delar av sitt anslag. 

– Det stöd som går till civilsamhället behövs mer än någonsin för att stärka motståndskraften mot en minskad demokrati runtom i världen. Vi ser med oro på att man då väljer att minska det stödet, säger Therese Svanström.

Hon säger att pengarna som delats ut till svenska civilsamhällesorganisationer förutom information och kommunikation också gått till nyhetsverksamhet och granskande journalistik i Sverige.

– Att sprida kunskap om utveckling är viktigt, men också att samtidigt vara en granskande funktion så att vi verkligen gör rätt saker med de statliga anslag som går till bistånd. 

Går stick i stäv med budskap om försvaret

Under förra veckans försvarskonferens Folk och Försvar i Sälen var ett genomgående teman civilsamhällets roll.   Therese Svanström säger att de signaler som ges i biståndspolitiken går stick i stäv med det budskapet. 

– Det kan inte bara vara fina ord om ett starkt civilsamhälle som byggs underifrån som det yttersta försvaret mot andra som vill oss illa. En av de svagaste punkterna är om vi inte har ett stabilt och robust civilsamhälle som värnar tilliten till institutionerna och ett gemensamt samhälle som håller ihop. 

Centralorganisationerna uppmanar också biståndsminister Johan Forssell att bjuda in fackföreningsrörelsen till en dialog om biståndspolitiken.

”Vi har noterat att regeringen avser att ta fram en reformagenda för det svenska biståndsarbetet. Svensk fackföreningsrörelse är beredd att konstruktivt delta i det arbetet. Men då krävs också att regeringen lyssnar till oss och det övriga civilsamhället.” 

Är ni självkritiska? Har ni kommunicerat tillräckligt vad det här kommer att få för konsekvenser? 

– Eftersom vi inför valet visste att det fanns synpunkter på biståndspolitiken har vi varit lite på tå och vaksamma för att se om det blir förändringar och Union to Union har varit aktiva både inför valet och har försökt få kontakt med sittande regering och försökt synliggöra frågan, säger Therese Svanström. 

– Sedan har det nu gått ganska fort och det är fortfarande rätt oklart i vissa delar exakt vad som blir de slutgiltiga besluten. Men man kan fundera över vilka frågor vi som enskild centralorganisation lyfte i valet. 

19 jan 2023 | 13:37

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev