Tull-Kust: ”Utlokalisering löser inte långsiktiga problem” Civilminister Ardalan Shekarabi och statsminister Stefan Löfven på besök vid Tullen i Malmö i dag, när man presenterade en rad utlokaliseringar av statliga jobb, inte minst till Malmö. Här med Tullens hundförare Zozik Muedin. Foto: Johan Nilsson / TT

Tull-Kust: ”Utlokalisering löser inte långsiktiga problem”

Statliga jobb Alldeles för lite nya resurser och omlokaliseringar löser inte långsiktiga problem. Två berörda fackförbund, ST och Tull-Kust, är överens om flera delar i regeringens omlokalisering av statliga jobb till södra och västra Sverige.
22 jan 2018 | 16:25
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I dag måndag kom beskedet från regeringen att man fortsätter med utlokaliseringen av statliga jobb. 500 jobb på Sida omlokaliseras från Stockholm till Botkyrka kommun, runt 400 övriga myndighetsjobb lokaliseras till bland annat Malmö, Kristianstad och Göteborg (för en komplett lista, se faktarutan).

900 jobb utanför Stockholm

Det formella beslutet om utlokalisering av statliga jobb från Stockholm, eller lokalisering av nya jobb, tas på torsdagens regeringssammanträde.

  • 500 jobb på Sida flyttas till Botkyrka kommun,
  • Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, flyttas i sin helhet från Stockholm till Göteborg,
  • 25 jobb på Arbetsmiljöverket flyttas till Mölndal,
  • Svedac flyttas till Borås, cirka 40 tjänster,
  • Myndigheten för tillgängliga medier flyttas till Rosengård i Malmö, totalt 100 jobb,
  • 30 tjänster på Tullverket i Stockholm flyttas till Malmö,
  • ytterligare 10 jobb på Tillväxtverket, till Malmö,
  • 15 jobb på Trafikverket flyttas till Kristianstad. Dessutom får myndigheten 80–100 nya tjänster i Kristianstad. Kristianstad.
+ Expandera

Vid en pressträff på Tullverket i Malmö i dag upprepade statsminister Stefan Löfven vad han har sagt vid tidigare besked om utlokaliseringar: Det är slut på Stockholmsfixeringen, den statliga närvaron ska ökas i hela Sverige, och människor i alla delar av landet ska känna att man är med i ”framtidsprojektet Sverige”.

Bland annat ska 50 nya tulljobb förläggas till Malmö, och ett 30-tal tjänster omlokaliseras från Tullverket i Stockholm.

– Ju mer vi kan stoppa vid gränsen, desto större möjligheter finns att stoppa brottsligheten, inte minst den ekonomiska brottsligheten, sade Stefan Löfven vid en presskonferens på Tullverket i Malmö i dag när han presenterade vad regeringen ska besluta på sitt regeringssammanträde senare i veckan.

Man måste öka resurserna på olika ställen runtom i landet, och då gäller det egentligen bara att öka anslagen

Ordförande för Tull-Kust, Johan Lindgren, säger till Arbetsvärlden bara en liten stund efter att presskonferensen avslutats:

– Det är positivt att man lyfter Tullverkets viktiga roll i brottsbekämpningen. Det är ett bra tillskott men alldeles för lite, och löser inte de långsiktiga problemen som Tullen står inför, fortsätter han. Man måste öka resurserna på olika ställen runtom i landet, och då gäller det egentligen bara att öka anslagen.

”Behovet motsvarar 500 fler tjänster”

Redan strax före jul antog riksdagen en budget som innebär att Malmötullen får 50 nya tjänster fram till 2020, totalt utökas Tullens budget så att 120 nya tjänster skapas i hela landet. Utöver detta omlokaliseras alltså 30 tjänster från Tullverket i Stockholm till Malmö genom regeringens nya beslut.

– De omlokaliserade tjänsterna ger ju ingenting i operativ brottsbekämpande verksamhet, konstaterar Johan Lindgren. Men den stora bristen på resurser finns i operativ verksamhet.

– Man måste ha en helhetssyn för samhällets brottsbekämpning. Vi ser ett behov som motsvarar 500 fler tjänster i hela landet, på grund av en alldeles för dålig bemanning i dag. Så det återstår en hel del att göra.

Ett väntat besked

ST, det största tjänstemannafacket på statliga sidan, har arbetat länge för att regeringen ska ändra sin inställning till omlokalisering av statliga jobb.

– Vi har ju vetat att det skulle komma fler besked, och vi tycker likadant som förut.

Det säger Britta Lejon, ordförande i det största facket för statstjänstemän, ST.

Eftersom man inte skjuter till nya pengar är jag rädd för att det kommer att innebära nedskärningar.

– Och vi håller med om målsättningen, men det här är inte rätt sätt att göra det på. De jobb som nu flyttas gäller inte den medborgarnära service som medborgarna efterfrågar. Det här kommer också att kosta mycket pengar. Eftersom man inte skjuter till nya pengar är jag rädd för att det kommer att innebära nedskärningar.

Dagens besked gäller runt 900 arbetstillfällen. Av dessa finns 500 jobb på Sida, där huvudkontoret flyttas från centrala Stockholm till Botkyrka kommun söder om Stockholm. Nuvarande anställda kommer att kunna dagpendla dit.

Många andra medlemmar har i dag fått sina liv uppbrutna

– Det är jag tacksam för, när det är så många jobb som flyttas. Många andra medlemmar har i dag fått sina liv uppbrutna, fortsätter Britta Lejon.

En faktor som nu kommer att påverka för de som inte kan flytta med till nya tjänsteorter är den AD-dom som kom i höstas om att statligt anställda inte automatiskt ska betraktas som anställda på en specifik ort. I praktiken skulle det innebära att de som tvingas sluta när jobben omlokaliseras måste göra det genom att säga upp sig själva. Det påverkar exempelvis rätten till ersättning från arbetslöshetsförsäkring och stöd via omställningsförsäkring.

Vi har uppmanat myndighetsledningar att skriva in tjänstgöringsort i anställningsavtal, för att jämställa statligt anställda med anställda i privat verksamhet

– Efter domen har vi haft kontakt med myndighetsledningar, och uppmanat dem att underlätta för den personalen genom att skriva in tjänstgöringsorten i anställningsavtal, för att jämställa statligt anställda med anställda i privat verksamhet. Vi har också uppmanat lokala förtroendevalda att arbeta med den frågan.

Vill förhindra ”smygcentralisering”

Däremot tycker ST att det är mycket bra att regeringen, efter förslag från Statskontoret, kommer att gå ut med ett förslag på remiss om att myndigheternas egna lokaliseringsbeslut ska tas av myndighetschefen, och att myndigheten samtidigt ska göra en konsekvensanalys. Enligt civilminister Ardalan Shekarabi är tanken att det ska förhindra en ”smygcentraliering” av myndigheterna. Han sade också på dagens presskonferens:

– Det är ingen tvekan om att de som berörs i Stockholm har en stor utmaning framför sig, och jag har en stor respekt för det. Men vår bedömning är att fördelarna väger över de nackdelar som finns med olika lokaliseringar. Det handlar om att stärka statens legitimitet. Vi måste sätta stopp för den centraliseringsvåg som pågick under Alliansens tid.

 

22 jan 2018 | 16:25
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev