Civilminister Ardalan Shekarabi och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt presenterade lagrådsremissen om ett vinsttak i välfärden på en presskonferens på fredagen.

Lagrådsremiss om vinsttak i välfärden klar

7,5 procents vinst på operativt kapital, det blir vinsttaket i välfärden om regeringen får som den vill. ‒ De företag som bara är där för avkastningen kommer att lämna, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt till Arbetsvärlden.
19 jan 2018 | 13:58
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Regeringen och Vänsterpartiet presenterade idag en lagrådsremiss som ska begränsa vinsterna inom socialtjänst, assistansersättning och skolan.

‒ Det är en bra dag för svenska skolbarn, de som behöver äldreomsorg och de som behöver vistas på ett hvb-hem en stund, sade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på presskonferensen.

Vinsttaket ska ligga på statslåneräntan (i dag 0,49 procentenheter) plus sju procentenheter multiplicerat med operativt kapital. Operativt kapital innebär det kapital som arbetar i rörelsen, det vill säga tillgångar minus finansiella tillgångar, likvida medel och rörelseskulder. Inga värdeöverföringar utöver det tillåtna rörelseresultatet får göras.

Krav på tillstånd för att ta emot offentlig finansiering införs också inom dessa områden.

Jag kan lova de här företagen att lyckas vi inte nu så lyckas vi snart framöver. Vi kommer att fortsätta göra det här. Vi kommer att genomföra det så småningom.

Regeringen och Vänsterpartiet vill undanta ideella aktörer (stiftelser, föreningar och SVB) från regleringarna för övriga aktörer. För att inte små bolag med begränsade tillgångar att räkna in i det operativa kapitalet ska missgynnas införs ett golv så att rörelseresultatet alltid tillåts vara ett prisbasbelopp (cirka 45 000 kronor) vilket man bedömer vara relevant för huvuddelen av alla företag med under fem miljoner i omsättning.

‒ Vi kommer att få bort vinstintresset, sade Jonas Sjöstedt på presskonferensen.

Vad kommer ert förslag få för konsekvenser för marknaden. Kommer de stora koncernerna att lämna?

‒ Vi har märkt att det dämpas när man lägger fram de här förslagen. Jag skulle inte bli förvånad om vi ser en liknande utveckling nu. Och jag kan lova de här företagen att lyckas vi inte nu så lyckas vi snart framöver. Vi kommer att fortsätta göra det här. Vi kommer att genomföra det så småningom, säger Jonas Sjöstedt till Arbetsvärlden.

Du tror att de stora koncernerna kommer att försvinna?

‒ Jag tror att de som bara är där av kommersiella intressen, för att det är hög avkastning på kapitalet, de kommer att lämna välfärden. Det är ju faktiskt målet, att vi ska ha huvudmän till skolor och till äldreboenden som är där för barnens och de äldres skull, säger Jonas Sjöstedt till Arbetsvärlden.

Proposition utifrån lagrådsremissen presenteras i slutet av mars. Riksdagen kan då behandla förslaget före valet.

19 jan 2018 | 13:58
Om skribenten
Mikael Feldbaum är chefredaktör på Arbetsvärlden. Han intresserar sig för samhällsekonomi, har tidigare varit chefredaktör på Magasinet Arena och har en ekonomiutbildning i bagaget.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev