Transport kan blockera Tesla i hamnarna Foto: Ben Margot/TT
Teslabilar lastas i Kalifornien. AP Photo/Ben Margot

Transport kan blockera Tesla i hamnarna

Transport varslar om sympatiåtgärder mot Tesla.
27 okt 2023 | 14:44
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ingen lassning och lossning av Teslabilar i Sveriges hamnar. Det kan bli resultatet av en blockad från och med tisdag den 7 november om inte Tesla tecknar kollektivavtal med IF Metall.

Transportarbetarförbundet varslar nu om sympatiåtgärder i samband med IF Metalls strejk på svenska verkstäder där Teslabilar servas.

För Transport är det en självklarhet att backa IF Metall när de ber om stöd. I Sverige och på svensk arbetsmarknad har vi kollektivavtal – det kommer Transport alltid att stå upp för. Tesla-anställda ska givetvis också omfattas av säkra och schyssta villkor, säger Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande i pressmeddelandet.

Vägrat teckna kollektivavtal i Tyskland

Transport varsel gäller fyra svenska hamnar:Malmö, Södertälje, Göteborg och Trelleborg.

Sympatiåtgärden träder i kraft den 7 november 2023 klockan 12.00 och gäller till dess att annat meddelas eller att ett kollektivavtal tecknats mellan IF Metall och Tesla.

På fredagen den 27 oktober, bröt strejken ut på samtliga av Teslas verkstäder i Sverige. Det handlar om cirka 130 anställda, och det IF Metall vill är att teckna kollektivavtal med elbilsjätten som är känd för sin avoga inställning till facket. Även i Tyskland har Tesla vägrat teckna kollektivavtal med IG Metall.

27 okt 2023 | 14:44
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar