IF Metall hotar att ta ut fler i strejk mot Tesla Tesla och IF Metall ser inte ut att närma sig varandra. Snarare tvärtom, när facket nu utökar sitt strejkvarsel. Foto: TT/IF Metall

IF Metall hotar att ta ut fler i strejk mot Tesla

Kollektivavtal På 15 orter till ska ingen jobba med en Tesla-bil, oavsett vilken verkstad det är. Om inte Tesla tecknar kollektivavtal.
25 okt 2023 | 11:42
+1
3
+1
0
+1
1
+1
1
+1
1
+1
4

Förhandlingarna under gårdagen, tisdagen den 24 oktober, mellan IF Metall och Tesla gick inte framåt. Facket går nu ut med ytterligare ett varsel om strejk till fredag efter midnatt.

– Under ett möte på tisdagen, i närvaro av medlare från Medlingsinstitutet, var företaget tydliga med att de står fast vid beskedet att inte teckna kollektivavtal. Därför utökar vi nu vårt varsel till att gälla ytterligare arbete förknippat med Teslas fordon runt om i landet, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä i ett pressmeddelande.

Tidigare strejkvarsel gällde de som arbetar vid någon av Teslas tio verkstäder i Sverige.

Arbetet med Tesla-bilar läggs ner

Nu hotar facket med att även de som servar och lagar Tesla-bilar på andra verkstäder lägger ner det arbetet från och med fredagen den 3 november.

Det handlar om bilverkstäder på följande orter: Halmstad, Malmö, Södertälje, Göteborg, Örebro, Norrköping, Stockholm, Danderyd, Linköping, Kungälv, Kungsbacka, Helsingborg, Arlöv, Uppsala, Jönköping.

Andra bilmärken påverkas inte. I Sverige finns enligt Car.Info.se finns dryga 50 000 Tesla-bilar i Sverige.

Oklart vilka tjänstemännen är

Unionen har tidigare också förhandlat med Tesla om att få fram ett kollektivavtal för tjänstemännen i Sverige. Men förbundet har lämnat förhandlingarna.

Enligt Unionens presstjänst vill man inte gå ut med hur många medlemmar som finns på bolaget, eftersom förbundet själv inte har den bilden klar för sig. Det ska ha varit svårt att få fram hur många tjänstemän det egentligen rör sig om.

25 okt 2023 | 11:42

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar