Topplista: Tankesmedjorna som formade debatten 2020
Fr v Gunnar Hökmark, Frivärld, Daniel Suhonen, Katalys, Benjamin Dousa, Timbro och Mattias Karlsson, Oikos. Foto: TT, press

Topplista: Tankesmedjorna som formade debatten 2020

Tankesmedjor i media Arbetsvärlden har för tredje året kartlagt vilka tankesmedjor som fick störst genomslag i samhällsdebatten, och vilka profiler som stått i rampljuset 2020. I år tillkommer den konservativa tankesmedjan Oikos, som grundats av SD-riksdagsledamoten Mattias Karlsson och har fått stor uppmärksamhet i media.
11 feb 2021 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
3

Även i år toppar marknadsliberala Timbro listan över vilka tankesmedjor som syns mest i den svenska samhällsdebatten.

Timbros nya vd, Benjamin Dousa, fick en flygande start med stor medieexponering som avgående Muf-ordförande under 2020, där han bland annat gjorde rubriker när han i en intervju i Dagens Industri krävde att Moderaterna ska upprätta ett avtal med Sverigedemokraterna i god tid innan valet 2022.

– Vi har en tydlig icke­soci­alistisk majoritet i riksdagen och ändå finns inte förutsätt­ningar för att bilda en borger­lig regering, då är något kon­stigt. Jag tycker vi gjort allt vi kan för att försöka öka väljar­stödet, säger Benjamin Dousa i Dagens Industri.

 

Som ny vd för Timbro återbesökte Benjamin Dousa skoldebatten, där han tidigare som Muf-ordförande gett Moderaterna svidande kritik för att ha ”suttit i knät på friskoleföretagen” i SvD.

I december skrev han tillsammans med Timbro-kollegan Emanuel Örtengren ett debattinlägg i Dagens Industri med förslag på sätt att förbättra skolmarknaden och kunskapsmåtten, såsom externt rättade nationella prov och offentligt tillgänglig skolstatistik.

”Det finns liksom en agenda”

Adrienne Sörbom, professor vid Södertörns högskola, forskar om politikens organisering i tankesmedjor och önskar att journalistiken skulle bli bättre på att märka ut vilka som står bakom rapporter och forskning som kommer från sådana.

– Tankesmedjorna blir jätteglada varje gång en rapport slinker igenom utan att artikeln påpekar att det kommer från en tankesmedja som exempelvis finansieras av näringslivet. En del tankesmedjor vill inte heller kallas för tankesmedjor, exempelvis SNS som jag kallar för en tankesmedja, säger Adrienne Sörbom.

Topp 20

(förra årets ranking inom parentes)

 1. Mattias Karlsson (SD), Oikos (ny)
 2. Benjamin Dousa, Timbro (ny)
 3. Gunnar Hökmark, Frivärld (19)
 4. Daniel Suhonen, Katalys (1)
 5. Caspian Rehbinder, Timbro (8)
 6. Daniel Färm, Tankesmedjan Tiden (2)
 7. Andreas Johansson Heinö, Timbro (4)
 8. Lisa Pelling, Arena Idé (5)
 9. Emanuel Örtengren, Timbro (16)
 10. Payam Moula, Tiden (18)
 11. Sandro Scocco, Arena Idé (gick till V i december) (13)
 12. Marcus Larsson, Tankesmedjan Balans (21)
 13. Jacob Lundberg, Timbro (7)
 14. Dan Korn, Oikos (ny)
 15. PJ Anders Linder, Axess (20)
 16. Arvid Hallén, Oikos (ny)
 17. Fredrik Bergman, Centrum för rättvisa (9)
 18. Kalle Sundin, Katalys (11)
 19. Asle Toje, Oikos (ny)
 20. Ulrica Schenström, vd Fores (ny)

Källorna i den här rankingen har valts ut på basis av räckvidd och relevans för det offentliga samtalet. Källorna är: Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen, GT, Göteborgsposten, Kvällsposten, SR, Svenska dagbladet, SVT, Sydsvenskan, TV4.

+ Expandera

Vad kännetecknar en tankesmedja?

– Det är svårt att definiera för de kan se olika ut, men om vi jämför med en institution på ett universitet så har inte institutionen ett uppdrag att bedriva policyförändrande arbete, vilket tankesmedjor gör. När jag intervjuade en tidigare chef för Timbro fick jag ett svar som sätter fingret på tankesättet, säger Adrienne Sörbom, och citerar:

”Det finns liksom en agenda som man försöker driva på. Det är inte så att man går upp varje morgon och liksom ”jag är helt nollställd, nu ska jag ta reda på sanningen”, utan man driver så att säga en agenda på ett eller annat sätt.”

Vilka tankesmedjor har störst inflytande i Sverige?

– Det är förstås svårt att säga. Timbro rankas högt i Global Go To Think Tank Index, som är en sammanställning av omdömen av personer som bedöms vara inflytelserika i samhället. Men det är SIPRI och SEI som brukar hamna högst bland svenska tankesmedjor, säger Adrienne Sörbom.

Försvarsbetonade SIPRI och miljöbetonade SEI inkluderas dock inte i Arbetsvärldens topplista som tar fasta på tankesmedjor med koppling till arbetsmarknaden.

Oikos får stor uppmärksamhet – för dess tillkomst

Årets nykomling, den konservativa tankesmedjan Oikos, som startats av SD-riksdagsledamoten Mattias Karlsson, får också ett stort genomslag i media. Faktum är att Mattias Karlsson är den profil bland tankesmedjorna som toppar vår lista i år, med framträdanden i SVT:s Agenda, Aktuellt, Mötet, Min sanning och på SVT:s valvaka som Trump-supporter.

Ja, faktum är att Mattias Karlsson fått så stort genomslag i SVT att Eric Rosén på Aftonbladet ägnar en krönika åt att analysera SVT:s avspända inställning till SD-profilen.

”Så himla avspänd att den blir kamratlig, att det journalistiska uppdraget åsidosätts,” skriver Eric Rosén.

I en intervju i Dagens Nyheter berättar Mattias Karlsson varför han håller på Trump i det amerikanska presidentvalet.

Jag tror att kultur i en vidare mening i många avseenden styr politiken mer än vad politiken styr kulturen

– Det är viktigt att trycka på republikanska kärnämnen. Patriotism och lag och ordning är betydligt mer tilltalande för mig än den vänsterradikala identitetspolitik som Demokraterna har anammat, säger Mattias Karlsson till DN.

I SvD intervjuas Mattias Karlsson om konservatism och rollen som hans nya ”enmanstankesmedja” ska spela efter att han lämnat uppdraget som gruppledare i riksdagen. Målet är att få större makt över samhällsutvecklingen.

 

– Jag tror att kultur i en vidare mening i många avseenden styr politiken mer än vad politiken styr kulturen, säger Mattias Karlsson till SvD.

Adrienne Sörbom menar att SD:s Mattias Karlsson har en poäng.

– Att starta en tankesmedja är ett rationellt försök att nå ökat inflytande, men det är inte säkert att det kommer fungera.

Även om Oikos och Mattias Karlsson fått stor uppmärksamhet i media så har tankesmedjan inte producerat några rapporter under sitt första år. Även övriga profiler i Oikos förtroenderåd syns framför allt i samband med att de omnämns som delaktiga i den nya tankesmedjan.

Det mest konkreta initiativet från Oikos under året är kanske presentationen av Skoklosterakademin, en ledarskapskonferens i samarbete med Konservativa Förbundet som tjänar till att föra samman konservativa profiler och framtidslöften för att ”tillsammans fördjupa våra kunskaper, knyta kontakter och förbereda oss inför den nya politiska verkligheten”. Den blev dock uppskjuten i samband med coronapandemin och är tänkt att hållas i år i stället.

Bristen på tankesmidande fick kritik av Katalys vd Daniel Suhonen, som delade ut en känga i en krönika i Aftonbladet, där han kallade Oikos ”helt overksam utåt”.

När Arbetsvärlden kontaktar Mattias Karlsson för att ta reda på vad Oikos gjort under sitt första år berättar han att man ägnat första halvåret till att bygga upp verksamheten.

– Det har handlat om det praktiskt juridiskt/ekonomiska, att få verksamheten på plats och skapa en närvaro på sociala medier och på nätet. Det var egentligen andra halvåret 2020 som vi kom i gång med att börja beställa rapporter som kommer publiceras löpande nu under våren, säger Mattias Karlsson.

Kan du säga någonting om vad för rapporter som är på gång?

– Jag vill inte säga för mycket men den första kretsar kring möjligheterna till ett framtida samarbete mellan SD, M och KD och vilka likheter som finns. Vi vill vara en brobyggare för högern. Sedan har vi några rapporter som fokuserar på stadsbyggnad, migration och även miljöfrågor, säger Mattias Karlsson.

Vad har ni för syn på ekonomin?

– Vi vill vara en bred kyrka och kommer vara ett forum för flera olika konservativa synsätt. Vi har inte tagit ställning för en viss ekonomisk modell och har både mer vänster- och mittenorienterade personer i förtroenderådet, som styr tankesmedjans verksamhet, säger Mattias Karlsson.

Hur kommer det sig att du har fått så stort genomslag i media?

– Jag tror framför allt att det handlar om att jag var relativt känd sedan tidigare, men också att vi är den första konservativa tankesmedjan i Sverige, vad jag känner till, säger Mattias Karlsson.

Gunnar Hökmark klättrar

Årets klättrare på topplistan är Gunnar Hökmark på Frivärld, som klättrar från plats 19 till plats 3. I debattinlägg i Expressen går han till angrep mot identitetspolitik, som han kallar för den nya rasismen.

– Ingen kan hållas ansvarig för andras handlingar, vare sig för sina förfäders eller för illgärningar begångna av människor med samma hudfärg. Så kan bara rasister tänka, skriver Gunnar Hökmark i Expressen.

I ett gästinlägg på SvD:s ledarsida sågar Gunnar Hökmark den statliga Utredningen om en mer likvärdig skola. I inlägget attackerar han utredningens förslag om att kötid inte längre ska avgöra var barn går sina första skolår som ett förkastande av att den enskilde elevens vilja och ansträngningar i skolan ska uppmuntras.

– För det andra innebär utredningens förslag om lotteri och kvoter att man erkänner att fristående skolor ger en bättre utbildning samtidigt som man vill motarbeta dem just därför, skriver Gunnar Hökmark.

Hans inlägg i debatten kritiseras dock av DN-ledarskribenten Susanne Nyström som menar att han inte verkar veta att han skriver om sexåringar.

– Om dagens modell hade gått ut på att sexåringar antogs till förskoleklassen genom antagningsprover eller lämplighetstester hade Hökmark haft en poäng, skriver Susanne Nyström i DN.

Topplistan tankesmedjornas profiler 2020 (grön = facklig koppling blå = näringslivskoppling lila = koppling till politiskt parti) (Förra årets ranking inom parentes):

 1. Mattias Karlsson (SD), Oikos (ny)
 2. Benjamin Dousa, Timbro (ny)
 3. Gunnar Hökmark, Frivärld (19)
 4. Daniel Suhonen, Katalys (1)
 5. Caspian Rehbinder, Timbro (8)
 6. Daniel Färm, Tankesmedjan Tiden (2)
 7. Andreas Johansson Heinö, Timbro (4)
 8. Lisa Pelling, Arena Idé (5)
 9. Emanuel Örtengren, Timbro (16)
 10. Payam Moula, Tiden (18)
 11. Sandro Scocco, Arena Idé (gick till V i december) (13)
 12. Marcus Larsson, Tankesmedjan Balans (21)
 13. Jacob Lundberg, Timbro (7)
 14. Dan Korn, Oikos (ny)
 15. PJ Anders Linder, Axess (20)
 16. Arvid Hallén, Oikos (ny)
 17. Fredrik Bergman, Centrum för rättvisa (9)
 18. Kalle Sundin, Katalys (11)
 19. Asle Toje, Oikos (ny)
 20. Ulrica Schenström, vd Fores (ny)
 21. Andreas Bergström, Fores (14)
 22. Enna Gerin, Katalys (6)
 23. Carl Melin, Futurion (23)
 24. Christian Sandström, Ratio Näringslivets forskningsinstitut (29)
 25. Charlotta Stern, Ratio Näringslivets forskningsinstitut (35)
 26. Stefan Fölster, Reforminstitutet (15)
 27. German Bender, Arena Idé (17)
 28. Håkan A Bengtsson, Arena Idé (22)
 29. Johannes Forssberg, Centrum för Rättvisa (24)
 30. Åsa Plesner, Tankesmedjan Balans (26)
 31. Malcom Kyeyune, Oikos (ny)
 32. Elsa Alm, Tankesmedjan Tiden (ny)
 33. Ann-Therese Enarsson, Futurion (28)
 34. Patrik Engellau, Den Nya Välfärden (34)

 

Topplista tankesmedjor 2020 (grön = facklig koppling blå = näringslivskoppling lila = koppling till politiskt parti) (förra årets placering inom parentes):

 1. Timbro (1)
 2. SNS (3)
 3. Institutet för näringslivsforskning (6)
 4. Katalys (2)
 5. Oikos (ny)
 6. Frivärld (10)
 7. Arena Idé (8)
 8. Axess (7)
 9. Tankesmedjan Tiden (4)
 10. Fores (5)
 11. Entreprenörskapsforum (11)
 12. Centrum för rättvisa (9)
 13. Tankesmedjan Balans (12)
 14. Futurion (14)
 15. Reforminstitutet (13)
 16. Ratio Näringslivets forskningsinstitut (15)
 17. Den Nya Välfärden (16)
 18. Leading Health Care (17)
 19. Tankesmedjan Global Utmaning (ny)

 

Fotnot: I vårt urval baserat på räckvidd och relevans ingår följande källor: Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen, GT, Göteborgsposten, Kvällsposten, SR, Svenska dagbladet, SVT, Sydsvenskan, TV4. Fotnot: Axess sticker ut i och med sin organisering som ett mediehus men får ändå vara med på listan. SNS och IFN är inte heller renodlade tankesmedjor men är med på vår lista för att de delvis finansieras av parterna på arbetsmarknaden och har ett betydande inflytande i samhällsdebatten. Vårt topplista fokuserar på tankesmedjor som berör arbetsmarknaden.

11 feb 2021 | 06:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar