Topplista: De formade debatten 2019 Från vänster Daniel Suhonen, Katalys, Karin Svanborg-Sjövall, Timbro, Lisa Pelling, Arena Idé och Andreas Johansson Heinö, Timbro. Foto: TT/pressbild

Topplista: De formade debatten 2019

Tankesmedjor Arbetsvärlden har för andra året kartlagt vilka tankesmedjor som fick störst genomslag i samhällsdebatten i Sverige, och vilka deras lysstjärnor varit i media 2019.
12 mar 2020 | 06:45
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det är den marknadsliberala tankesmedjan Timbro som toppar listan också detta år, även om det märks att exponeringen i media har sjunker något jämfört med valåret 2018.

Den fackföreningsägda tankesmedjan Katalys klättrar upp på en andraplats och går om Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, som hamnar på tredjeplats för 2019.

Arbetarrörelsens tankesmedja, Tankesmedjan Tiden, lyckats öka sin exponering i media väsentligt och klättrar förbi den gröna och liberala tankesmedjan Fores för att inta fjärdeplatsen, medan Fores, som till stor del finansieras av Centerpartiet, backar.

I dag finns det ingen garanti för en grundläggande trygghet längre.

Också bland tankesmedjornas profiler möbleras det om i toppen, även om Daniel Suhonen på Katalys än en gång tronar som ohotad etta när det kommer till att synas och höras i media, och faktiskt ökar sin exponering 2019.

Under det gångna året fyllde han 40 år och gratulerades i Dagens Nyheter. I intervjun pratar han bland annat om sin ilska över försämringar i samhället:

– I dag finns det ingen garanti för en grundläggande trygghet längre. Det är något som händer i djupet av ett samhälle då, en känsla av förlust, säger Daniel Suhonen till Dagens Nyheter.

Topp 20

 1. Daniel Suhonen, Katalys  (185)
 2. Daniel Färm, Tankesmedjan Tiden (88)
 3. Karin Svanborg-Sjövall, Timbro (76)
 4. Andreas Johansson Heinö, Timbro (69)
 5. Lisa Pelling, Arena Idé  (55)
 6. Enna Gerin, Katalys (40)
 7. Jacob Lundberg, Timbro (39)
 8. Caspian Rehbinder, Timbro (31)
 9. Fredrik Bergman, Centrum för rättvisa (31)
 10. Mattias Goldmann, Fores (27)
 11. Kalle Sundin, Katalys (25)
 12. Siri Steijer, Timbro (22)
 13. Sandro Scocco, Arena Idé (21)
 14. Andreas Bergström, Fores (18)
 15. Stefan Fölster, Reforminstitutet (17)
 16. Emanuel Örtengren, Timbro (17)
 17. German Bender, Arena Idé (15)
 18. Payam Moula, Tankesmedjan Tiden (13)
 19. Gunnar Hökmark, Frivärld (10)
 20. PJ Anders Linder, Axess (8)
 21. Marcus Larsson, Tankesmedjan Balans (8)

Källorna i den här rankingen har valts ut på basis av räckvidd och relevans för det offentliga samtalet. Källorna är: Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen, GT, Göteborgsposten, Kvällsposten, SR, Svenska dagbladet, SVT, Sydsvenskan, TV4

+ Expandera

I slutet av 2019 släpper Katalys också en rapport med förslag på hur den svenska välfärdsmodellen kan bevaras genom bland annat ökad skattekvot och ett slopande av överskottsmålet.

– Om vi i dag hade haft samma skattekvot som 1999 hade det bara under 2019 genererat runt 240 miljarder kronor mer i skatteintäkter, skriver Daniel Suhonen tillsammans med kollegorna Balder Bergström och Enna Gerin på DN debatt.

Daniel Färm, ny chef för Tankesmedjan Tiden, får stort genomslag 2019 och intar andraplatsen framför Timbros vd Karin Svanborg-Sjövall. Timbro förlorar också under året sin slugger Siri Steijer som rekryteras av Moderaterna och faller bort från den tidigare tredjeplatsen.

Daniel Färm gör bland annat inlägg i migrationsdebatten då han i DN debatt föreslår att invandringen bör hållas nere till dess att också nyanlända har hög facklig anslutning. Han argumenterar även för strypt arbetskraftsinvandring i yrken där det inte råder brist i Sverige.

– En stor invandring riskerar att skapa en press nedåt på löner och villkor. Till dess att vi har en hög facklig organiseringsgrad också bland nyanlända samt hög kollektivavtalstäckning också i de branscher där många har sina första jobb i Sverige finns det skäl att hålla nere invandringen till Sverige, skriver Daniel Färm på DN debatt.

Karin Svanborg-Sjövall och Caspian Rehbinder, ny programansvarig för arbetsmarknad på Timbro, argumenterar i debattinlägg däremot för att arbetskraftsinvandringen fungerar bättre än någonsin, och att det generella systemet för arbetskraftsinvandring ökat Sveriges attraktivitet också för högkvalificerad arbetskraft. Timbro lanserar 2019 även förslag på en ny skattereform med skattesänkningar på arbete och kapital om 245 miljarder kronor. Paketet innefattar bland annat halverad bolagsskatt, avskaffad statlig inkomstskatt och ett synliggörande av arbetsgivaravgifter på lönebeskedet.

Hela listan: Tankesmedjorna i media 2019

(I morgon fredag kommer Arbetsvärlden publicera vilka företrädare från fack och arbetsgivare som haft störst genomslag i medierna 2019.)

12 mar 2020 | 06:45

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev