Stor ökning av förtroendet för vården Toivo Sjörén, opinionschef Kantar Sifo och Henrik Ekengren Oscarsson, Professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, presenterar Förtroendebarometern, Medieakademins årliga mätning av förtroendet för institutioner i samhället. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Stor ökning av förtroendet för vården

Förtroende Förtroendet för vården ökar visar Medieakademins förtroendeundersökning. Ökningen på 19 procentenheter är den största som uppmäts från ett år till ett annat.
23 mar 2021 | 14:05
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Förtroendebarometern 2021 som görs av Medieakademin visar att förtroendet för ett flertal samhällsinstitutioner, medier och företag ökar. Tydligaste skillnaden gäller förtroendet för vården som ökar med 19 procentenheter. Det är en tydlig effekt av pandemin.

Förtroendebarometern görs varje år genom att en slumpmässig webbpanel som representerar svenska folket får svara på ett antal frågor. 1 206 personer har svarat på frågor mellan den 23 februari och den 3 mars.

Förutom förtroendet för vården som gått upp kraftigt ökar också förtroendet för riksdag, regering och banker

– Vi ser en sensationell uppgång för förtroendet för sjukvården, plus 19 procentenheter sedan förra mätningen. Det är den största ökningen vi har haft från ett år till en annan. 81 procent har svarat att de har förtroende för vården, säger Henrik Ekengren Oscarsson, ledamot i Medieakademin, Professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Det vi ser här är en tydlig effekt av pandemin.

– Det är pandemins hjältar vi ser här i dag. Förutom förtroendet för vården som gått upp kraftigt ökar också förtroendet för riksdag, regering och banker, säger Toivo Sjörén som är opinionschef på Kantar Sifo och ledamot i Medieakademin.

Förtroendet upp för försvaret men ner för MSB

Förtroendet för riksdagen har gått upp med elva procent och regeringens förtroende har ökat med nio procent. Förtroendet för facket är i det närmaste oförändrat och ligger på 38 procent, jämfört med 36 procent 2020. Också förtroendet för försvaret och polisen går upp. En myndighet sticker dock ut genom att ha rasat i förtroende och det är MSB.

– Generaldirektören åkte till Kanarieöarna och det vet vi från andra mätningar att det påverkade förtroendet för myndigheten direkt. MSN har tappat från 50 till 41 procent. Man måste hela tiden förtjäna förtroendet, men myndigheter kan underprestera och då syns det i förtroendebaromentern, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

I botten ligger Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Försäkringskassan.

– Det tycks som att det i samhället som har med säkerhet och brottsbekämpning har ökat och det kan vi se genom att förtroendet för försvarsmakten och säpo ligger högt, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Också förtroendet för staten har ökat och för företag som PostNord och Astra Zeneca går förtroendet upp och någon effekt av vaccinationsstioppet syns inte i undersökningen som gjordes innan vaccinet pausades för utvärdering.

Nyhetsbrev

Förtroendet för större partier har gått upp

När det gäller förtroendet för de politiska partierna ligger moderaterna och socialdemokraterna i topp.

– Kristider tycks gynna de stora partierna. Moderaterna har gått upp från 29 till 27 procent, sossarna från 26 till 35 procent, säger Toivo Sjörén.

Ett annat parti som sticker ut är Liberalerna.

– Liberalerna åtnjuter minst förtrende av alla. De har gått från 14 till 10 procent. De som röstar på dem har varit väldigt splittrade gällande januariavtalet, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Det kan röra sig om en effekt av pandemin att de större partierna gynnas. I så fall kommer den kommande valrörelsen kanske att påverka förtroendet för de mindre partierna.

– Valrörelsen kan påverka genom att trycka ner förtroendet för de större partierna något och ge även små partier mer plats, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Förtroendet för etermedier ökar

När det gäller förtroendet för media har etermedierna svt och tv4 gått uppåt.

– Sveriges Television ökar sitt förtroende från svenska folket för tredje året i rad. Jag tror att svt har kunnat rida på vågen från pandemin också eftersom efterfrågan på nyheter ökar. Också förtroendet för tv4 ökar, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Google, Netflix och Twitter har tappat i förtroende. Det finns också stora skillnader i förtroendet för olika medier i olika grupper i befolkningen.

– Det har partipolitiserats under senaste år och framför allt skiljer förtroendet sig åt för publicservicemedier. Där faller förtroendet från vissa grupper. Kd:s, moderaternas och i synnerhets SD:s väljare har ett lägre förtroende för framförallt Sveriges Television än vad övriga partier har, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

30 procent av svenskarna anser att Sverige är på rätt väg, medan 36 tycker att landet är på fel väg, en anmäkrningsvärd siffra eftersom många brukar svara negativt på den typen av frågor.

– En del har fått det bättre och kunnat spara mer pengar under pandemin och även om många också har haft det tufft, verkar det inte ha slagit igenom, säger Toivo Sjörén.

Även om påsken inte får firas som vanligt och många otåligt väntar på vaccinet, är många svenskar relativt positiva.

– Det skiljer sig dock åt bland väljarna, SD:s väljare är mer negativa än övriga, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

 

23 mar 2021 | 14:05

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev