Tidöpartierna vill utreda konsekvenser för myndigheter som inte anmäler papperslösa Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Foto: Caisa Rasmusssen / TT

Tidöpartierna vill utreda konsekvenser för myndigheter som inte anmäler papperslösa

Direktiven till utredningen om hur myndigheter och kommuner ska bli skyldiga att slå larm om personer som vistas i Sverige utan laglig rätt, är nu klara. Det erfar Ekot.
16 aug 2023 | 12:28
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
3

Nytt är att den statliga utredaren ska undersöka vilka konsekvenser det ska få att bryta mot anmälningsplikten.

Personer som vistas utan laglig rätt i Sverige har idag rätt till skolgång och viss sjukvård. Men regeringen och SD är nu ense om att utredaren inte på förhand ska utesluta några verksamheter. Detta är en viktig framgång för Sverigedemokraterna, rapporterar Ekot.

Samtidigt står i direktiven att lagstiftningen ska stämma överens med de internationella konventioner som Sverige förbundit sig att följa, som till exempel barnkonventionen som garanterar barns rätt till utbildning. Detta ses som en framgång för Liberalerna.

Kritiken mot förslaget om anmälningsplikt har varit hård, särskilt från fackförbunden.

”Tjänstemän ska dra åt samma håll”

Migrationsministern säger till Altinget att hon inte håller med de som säger att det i praktiken blir en angiverilag.


– Det handlar inte om privatpersoner. Det handlar om att alla i det offentliga som är anställda, tjänstemän, ska dra åt samma håll. Men jag välkomnar debatten, för jag tycker som sagt att det är en svår fråga, säger Maria Malmer Stenergard till Altinget.

16 aug 2023 | 12:28
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev