Maria Mindhammar tar över Migrationsverket Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) presenterar Maria Mindhammar, som nu är generaldirektör för Arbetsförmedlingen, som ny generaldirektör för Migrationsverket. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Maria Mindhammar tar över Migrationsverket

Byte av generaldirektör Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar tar över Migrationsverket. – Jag är en stolt och opolitisk statstjänsteman. Migrationsverket får sitt uppdrag av riksdag och regering och arbetar därmed på uppdrag av det svenska folket, sa hon under en pressträff.
30 aug 2023 | 10:16
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Under en pressträff på onsdagsmorgonen presenterade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) den person som ska ta över rollen som generaldirektör för Migrationsverket. Mikael Ribbing fick inte sitt förordnande förlängt, och lämnade före sommaren.

Och det blir Maria Mindhammar, som i fyra års tid lett Arbetsförmedlingen. Hon tillträder den 18 september på den nya rollen. Och hennes förordnande sträcker sig över sex år.

”Stolt och opolitisk statstjänsteman”

Enligt ministern har Maria Mindhammar visat ”en god förmåga på att leda förändringsarbete”.

När det stod klart att regeringen inte skulle förlänga Mikael Ribbenviks förordnande, gick Sverigedemokraten Björn Söder ut och skrev var dags att rensa bort ”asylaktivister” från verket.

Själv sa Maria Mindhammar under pressträffen att hon är, och alltid har varit, en stolt och opolitisk statstjänsteman.

– Migrationsverket får sitt uppdrag av riksdag och regering, och arbetar därmed på uppdrag av det svenska folket, fortsatte hon.

Vill inte kommentera anmälningsplikt

Maria Mindhammar ville inte säga något om den hårt kritiserade anmälningsplikten av papperslösa människor, som regeringen och SD vill få igenom. Även där hänvisade hon till att hon är en statstjänsteman.

– Vi hade inte tillsatt Maria Mindhammar om vi inte trott på henne hundra procent, att hon kommer att genomföra vår politik, sa migrationsminister Maria Malmer Stenergard under pressträffen.

Nyhetsbrev

Arbetsförmedlingens överdirektör Lars Lööw, tar över som vikarierande generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

Maria Mindhammar är jurist och hovrättsassessor. Hon har utöver att vara generaldirektör på Arbetsförmedlingen, tidigare bland annat varit regionskattechef i Skatteverket, kronodirektör i Kronofogdemyndigheten och regionchef vid Skolverket.

30 aug 2023 | 10:16
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev