TCO: Bråttom för regeringen att ändra i a-kassereglerna Therese Svanström, ordförande för TCO. Foto: Ewa Persson

TCO: Bråttom för regeringen att ändra i a-kassereglerna

Coronakrisen TCO skulle vilja se en snabb insats från regeringen och samarbetspartierna vad gäller arbetslöshetsförsäkringen. Och det är bråttom nu, menar Therese Svanström, ordförande. 
19 mar 2020 | 13:48
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

TCO:s ordförande Therese Svanström tycker att regeringen och samarbetspartierna har varit lyhörda för arbetsmarknadens behov i coronakrisen, genom avskaffandet av karenstid i sjukförsäkringen, korttidspermission och stöd till särskilt drabbade branscher.

Men på ett område har politikerna ännu inte kommit med krisåtgärder: arbetslöshetsförsäkringen, och då inte minst för de som nu drabbas dag för dag av att bli av med jobb och uppdrag.

Vi tror att det nu ganska snabbt kommer en våg som ökar behovet av insatser för både visstidsanställda och egenföretagare

– Vi tror att det nu ganska snabbt kommer en våg som ökar behovet av insatser för både visstidsanställda och egenföretagare och som kan kräva förändringar i a-kassan, förklarar TCO:s ordförande Therese Svanström för Arbetsvärlden. Annars finns en stor risk att kommunerna kommer att få stå för ökad försörjningsstöd, plus en stor ökad arbetsinsats bland exempelvis Visions medlemmar.

Tvingas lägga ner

Inom kultursektorn har fackförbunden där larmat om att frilansare och visstidsanställda snabbt blir avbokade, och för att få a-kassa tvingas egenföretagare lägga ner sin firma om de redan har använt möjligheten att ha företaget vilande en gång under en femårsperiod.

– Vi behöver göra det lättare för de grupperna att komma tillbaka, säger Therese Svanström.

Därför vill nu TCO att regeringen och samarbetspartierna gör det möjligt att med a-kassa vila företag två gånger i stället för en gång under en femårsperiod. En tillfällig utökning av antalet a-kassedagar och som under krisen 2009, få räkna medlemskapstiden i a-kassan dubbelt är andra behövliga åtgärder, menar man. Ett sänkt arbetsvillkor i a-kassan skulle ge fler deltidsarbetande och sjukskrivna möjlighet till åtminstone grundförsäkringen i A-kassan.

Jag tror det är bråttom komma till skott

TCO har i dag på torsdagsförmiddagen haft möte med förhandlingscheferna i TCO-förbunden, och enligt Therese Svanström är signalerna där att utvecklingen går fortare ”än man kanske tror”.

– Jag tror det är bråttom komma till skott, både med a-kassans kvalificeringsregler och medlemskapet.

–Vi har en regelbunden kontakt med förbunden, det pågår massvis med arbete som rör avtalen, och i kväll har vi extra styrelse.

Arbetsvärlden söker regeringen för en kommentar.

19 mar 2020 | 13:48
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev