Teaterförbundet om läget: ”En katastrof” Simon Norrthon, ordförande för Teaterförbundet scen och film. Foto: Sören Vilks.

Teaterförbundet om läget: ”En katastrof”

Coronakrisen Regeringens paket för 300 miljarder missar en stor grupp på dagens arbetsmarknad: frilansarna och visstidsanställda. Teaterförbundets medlemmar drabbas dubbelt av det nya viruset: evenemangen ställs in på löpande band och som frilansare får de till exempel ingen permitteringslön. Katastrof, säger Simon Norrthon om läget.
17 mar 2020
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Huvuddraget i regeringens politik är att begränsa smittspridningen av covid-19, nya Coronaviruset, men det innebär också att stängningen av föreställningar, konserter och andra evenemang kommer att pågå länge. Ordförande för Teaterförbundet för scen och film, Simon Norrthon, konstaterar att många kulturverksamheter kommer att stå utan publik i mer än tre månader

– Situationen är en katastrof. Det drabbar hela vägen från enskilda utövare, till institutioner, bussbolag och näringar, säger han till Arbetsvärlden.

Många av våra medlemmar har tio, kanske tjugo, olika uppdragsgivare per år, och många blandar dem med visstidsanställningar. Nu har nästa jobb de skulle tagit, och alla därefter, försvunnit.

Regeringens paket på upp till 300 miljarder som presenterades på måndagen är menat att fånga upp en del av den kraftiga nedgången för många företag och anställda. Men enligt Simon Norrthon missar paketet lejonparten av kulturutövarna och förbundets medlemmar.

– Majoriteten är frilansare, det vill säga visstidsanställda eller egenföretagare. Många arbetar som anställda, men har ett AB, handelsbolag eller enskild firma för att de måste ha det för att få uppdragen.

– Och många av våra medlemmar har tio, kanske tjugo, olika uppdragsgivare per år, och många blandar dem med visstidsanställningar. Nu har nästa jobb de skulle tagit, och alla därefter, försvunnit. När publiken kommer tillbaka vet vi inte, i värsta fall först in på hösten. Och då finns risk att hela infrastrukturen har försvunnit.

Möten med statsråden

På måndagseftermiddagen hade flera kulturarbetarorganisationer och fackförbund möte med flera statsråd, bland andra kulturminister Amanda Lind och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Teaterförbundet deltog i det mötet där flera önskemål från kulturutövarna framfördes för att mildra effekterna på kulturen.

– De stora företagen kan ju permittera hela personalen, men vi önskar en lösning där även frilansare och ensamföretagare kan få del av permitteringssystemet.

Ett annat önskemål är att tillfälligt lätta på reglerna om att frilansare måste har firman vilande för att få a-kassa och det går att göra bara en gång.

– Här bör man också hitta tillfälliga lösningar som inte begränsar lika mycket. Det vore mycket bättre att medlemmarna kunde hålla sina företag i gång under krisen.

Det här är frågor som TCO kan väl, så jag hoppas att regeringen kommer att använda TCO:s kunskaper där.

Kulturutövarna har även förslag på att skjuta upp CSN-återbetalningar och behov av att regeringen tillfälligt skjuter till extra dagar i a-kassesystemet.

– Man måste hitta slagkraftiga modeller. Det här är frågor som TCO kan väl, så jag hoppas att regeringen kommer att använda TCO:s kunskaper där.

Fick ni några löften eller besked från regeringen vid mötet?

– Nej. Jag upplever tydliga signaler om att man gör vad man kan. Det svåra verkar vara att hitta strukturer för att få ut pengarna, stöden, rätt. Men inom kultursektorn är det en fråga om timmar och minuter. Jag hoppas att det kommer skarpa förslag snart.

Teaterförbundet för scen och film har också ett eget möte med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i dag tisdag som var inbokat sedan tidigare där de här frågorna kommer upp.

Försöker sluta speciellt avtal med arbetsgivarna

Olika frivilliga insatser håller på att växa fram för att rädda det som räddas kan.

– Inom den fria scenkonsten vädjar man till folk att inte boka av, utan se det som en donation för att man ska kunna betala hyran och avgifter.

Vi har tagit kontakt med arbetsgivarsidan under helgen för att sluta avtal så att vi kan öka de digitala lösningarna

Men det räcker inte i längden. Simon Norrthon förklarar att det handlar både om att hålla verksamheten i gång, men också att hålla kvar publiken. Att bara flytta fram föreställningar är komplicerat eftersom många frilansande och visstidsanställda skådespelarna, musikerna och andra då har andra bokningar.

– Jag kan inte säga mer nu, men vi har tagit kontakt med arbetsgivarsidan under helgen för att sluta avtal så att vi kan öka de digitala lösningarna. Under den här veckan hoppas vi kunna komma med besked om det.

Relaterad läsning

Om skribenten
Tf chefredaktör
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar