ST överklagar skyddsstopp mot ensamarbete på pendeln Skyddsombuden på Stockholms pendeltåg överklagar nu Arbetsmiljöverkets beslut, om att ensamarbete är okej. Foto: Tim Aro/TT

ST överklagar skyddsstopp mot ensamarbete på pendeln

Ensamarbete I dag, torsdag, kom det skriftliga beslutet från Arbetsmiljöverket om varför de hävde skyddsstoppet mot ensamarbete på pendeltågen. ST:s skyddsombud går vidare och överklagar till domstol.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Förra onsdagen hävde Arbetsmiljöverket det skyddsombudsstopp som lagts mot ensamarbete på Stockholms pendeltåg.

ST:s skyddsombud fick beskedet muntligt, och har väntat in ett skriftligt beslut för att ta ställning till om de ska överklaga eller inte.

Nuru Magram

Vi har ju bara tre veckor på oss från beslutet, som började räknas från och med det muntliga beslutet. Så det har varit stressigt, säger Nuru Magram, huvudskyddsombud och tågvärd på MTR för fackförbundet ST.

I dag torsdag, en dryg vecka senare, kom det skriftliga beslutet från Arbetsmiljöverket. Myndigheten påpekar att det gjordes en inspektion på samma tema i slutet av mars.

Arbetsmiljöverket: ”Handlar om oro”

Och hänvisar till sådant som att de incidentrapporter som skyddsombuden skickat in främst handlar om en oro från lokförare när de inte längre har tågvärdar ombord.

Och att statistik från arbetsgivaren visar att incidenter som hot och våld gått ner i år. Likaså händelser med evakuering och utrymning.

Nuru Magram: ”Det känns som att de sviker oss”

Arbetsmiljöverket anser därför att det inte finns stöd att förbjuda arbetet för att det skulle innebära en fara för liv eller hälsa. ”Vår sammantagna bedömning är att det i nuläget inte finns skäl att meddela något förbud” skriver man i beslutet.

Det känns som att de på något sätt sviker oss allihopa. Det här är ju en myndighet vi ska vända oss till om saker inte står rätt till. Så då får man gå högre upp och se vad som händer där, säger Nuru Magram.

Nu blir det upp till förvaltningsrätten att avgöra ärendet.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar