Arbetsmiljöverket häver skyddsstopp på pendeltåg Arbetsmiljöverket ser ingen anledning till att stoppa ensamarbetet på Stockholms pendeltåg. Foto: Naina Helén Jåma / TT

Arbetsmiljöverket häver skyddsstopp på pendeltåg

Arbetsmiljöverket häver skyddsombudsstoppet för ensamarbete på Stockholms pendeltåg.
26 apr 2023 | 18:23
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
4
+1
0

Arbetsmiljöverket ser ingen anledning att stoppet av ensamarbete på Stockholms pendeltåg ska fortgå. Myndigheten häver nu, onsdag kväll, skyddsombudsstoppet som lades i måndags morse.

Vi bedömer att det inte finns tillräckliga skäl att förbjuda ensamarbete. Vår bedömning är att arbetsgivaren i nuläget har vidtagit tillräckliga åtgärder för att ensamarbete ska kunna ske på ett säkert sätt för personalen. Det innebär att arbetet att köra tåg utan tågvärdar kan återupptas igen, säger sektionschef Anette Wendel i en kommentar via mejl.

”Vi förstår att det finns en oro kring ensamarbete”

Enligt henne kommer myndigheten att följa utvecklingen av ensamarbetet på tågen, ”med fokus på personalens arbetsmiljö”.

Vi förstår att det finns en oro kring ensamarbete på pendeltågen. Det är viktigt att arbetsgivaren fortsatt vidtar de åtgärder som krävs för att säkerställa en god arbetsmiljö.

Såväl ST:s skyddsombud som arbetsgivaren MTR ska ha informerats muntligt om beslutet.

Att lokförarna är ensamma anställda ombord, efter att bolaget och politiker i region Stockholm börjat avveckla tågvärdar, var orsaken bakom den vilda strejken i huvudstaden förra veckan.

26 apr 2023 | 18:23
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev