Skyddsstopp lagt på pendeltågen Konflikten på Stockholms pendeltåg fortsätter. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Skyddsstopp lagt på pendeltågen

Ensamarbete Skyddsombudsstoppet på pendeltågen är lagt. Ingen ska köra ensam. Nu är det upp till Arbetsmiljöverket att ta ställning i frågan.
24 apr 2023 | 10:31
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Skyddsombuden på ST har genomfört sitt skyddsstopp på pendeltågen i Stockholm. Något man flaggade för redan i slutet av förra veckan. Stoppet genomfördes strax efter klockan 09.00 på måndagsmorgonen.

Nu är det upp till Arbetsmiljöverket att pröva stoppet. Myndigheten bekräftar för Arbetsvärlden att arbetsgivaren MTR lämnat över stoppet till Arbetsmiljöverket.

– Jag tror att de besöker arbetsplatsen så snart det går idag eftersom ett skyddsombudsstopp normalt sett bedöms vara akut fara för liv och hälsa, säger Sonya Aho pressekreterare på Arbetsmiljöverket.

Stoppet rör ensamarbete ombord på tågen. Enligt ST har det sedan tågvärdarna började avvecklas ombord på tågen, så att lokförarna kör ensamma, lett till flera incidentrapporter som visar på stora risker i arbetsmiljön.

MTR kallar in extra personal

Enligt Erik Söderberg, presschef på MTR, är tågen bemannade med extrapersonal som ska motsvara tågvärdar. De ska också ha den säkerhetsklassning som krävs.

– Lyckligtvis kan vi köra som det var planerat att göra, säger Erik Söderberg.

Ensamarbetet för lokförarna var också orsaken till den vilda strejk som genomfördes förra veckan.

24 apr 2023 | 10:31
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev