ST blir fjärde förbundet som ansluter sig till las-avtalet Nu ansluter sig ST till las-avtalet för medlemmarna i statliga bolag. Kollagefoto: Foto: Jon Olav Nesvold / NTB/TT, respektive Daniella Backlund / SvD / TT.

ST blir fjärde förbundet som ansluter sig till las-avtalet

Las Nu väljer även fackförbundet ST trots sin kritik av las-processen att ansluta sig i efterhand till den så kallade trygghetsöverenskommelsen. Men det gäller endast statliga bolag. Anledningen är att trygghetsavtalet som planeras gälla från hösten 2022 ger fördelar framför endast den nya lagen för medlemmarna i statliga bolag.
22 okt 2021 | 13:59
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Las-överenskommelsen, eller den så kallade Trygghetsöverenskommelsen, mellan PTK och Svenskt Näringsliv får konsekvenser för en rad olika omställningsavtal mellan parter som från början inte har skrivit under.

I dag fredag kom beskedet att fackförbundet ST nu väljer att ansluta sig till parternas överenskommelse för medlemmarna i statliga bolag med Almega som motpart, för att de inte ska stå utanför när det nya trygghetsavtalet för privat sektor börjar gälla preliminärt från den 1 oktober 2022. Beslutet berör drygt 8 200 ST-medlemmar.

Helheten i avtalet ser bättre ut än enbart lagstiftningen

Enligt ST tar man beslutet för att bolagsanställda medlemmar ska omfattas av samma villkor som andra i privat sektor när det gäller omställningsstöd, ersättning vid studieledighet och ersättning för inkomstbortfall vid tvister kring anställningar, förmåner som är kompensation för den nya lagstiftningen som regeringen vill ska gälla från och med 30 juni 2022.

– Helheten i avtalet ser bättre ut än enbart lagstiftningen, säger ST:s förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar till Arbetsvärlden.

ST-kritiken kvarstår

Som Arbetsvärlden har berättat i tidigare artiklar finns kritik från flera fackförbund mot hur las-frågan har hanterats.

Och även om ST nu ansluter sig till PTK:s och Svenskt Näringslivs överenskommelsen säger Britta Lejon i en kommentar att ST:s kritik mot processen och lagstiftningen kvarstår.

Trygghetsavtalet inte omfattar statligt anställda, men nu måste ST även gå in i förhandlingar med Arbetsgivarverket om hur förändringen av arbetsrätten ska påverka avtalen i statlig sektor.

I början av sommaren valde Vision att ansluta sig till Trygghetsöverenskommelsen, av samma anledningar som ST nu anger. Tidigare har även LO-förbunden If Metall och Kommunal anslutit sig.

Professor Anders Kjellberg menar att den nya las-lagstiftningen på det här sättet blir ett allmängiltigförklarande av en överenskommelse som gjorts mellan några få parter. Men parterna bakom överenskommelsen vänder sig emot den beskrivningen.

22 okt 2021 | 13:59
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev