– Det finns inget annat graverande i hennes fall än att hon uttryckt sympati för personer som utövat civil olydnad. Att betrakta det som en säkerhetsrisk, i nivå med att vara beredd att begå terrorhandlingar, blir absurt med tanke på att flera riksdagspartier har skrivningar om civil olydnad i sina partiprogram, säger ST:S förbundsjurist Joakim Lindqvist i en kommentar.
Det handlar om den kvinna som kalls ”Anna” och som var provanställd som gasexpert på Energimyndigheten, men som inte fick anställningen förlängd.
Det ska ha skett efter att en tidigare anställd man och även tidningen Fokus vänt sig till myndigheten och påpekat hennes engagemang i klimatnätverket Rebellmammorna.
– Arbetsgivaren hävdade först att de sms som skickats från en tidigare anställd som utgjorde grund för återkallandet av säkerhetsklassning inte var offentliga, för att sedan ändra sig och hävda att sms:en var raderade, säger Joakim Lindqvist.
Nu anmäler facket Energimyndigheten till Justitiekanslern (JK) för att ha kränkt hennes grundlagsskyddade friheter. Man kräver 200 000 kronor i skadestånd till ”Anna”.
”Civil olydnad kan innebära hinder”
Energimyndigheten skrev på sin egen hemsida att man gjort en intern granskning efter att man fått information om kvinnan, men att ingen säkerhetskänslig information har upptäckts.
Myndigheten ville då inte kommentera ”personalärendet” men skrev att:
”Engagemang i rörelser som aktivt förespråkar och i delar använder sig av civil olydnad som verktyg för att påverka opinion och beslutsfattare kan innebära ett hinder för att få upprätthålla en säkerhetsklassad tjänst.”
Britta Lejon: ”Hör hemma i diktaturer”
Enligt ST har ”Anna” aldrig uppmanat till civil olydnad eller andra lagbrott. I anmälan till JK skriver förbundet också att det finns flera riksdagspartier som förespråkar civil olydnad som metod.
– Vår statsförvaltning ska vara professionell och opolitisk där människor anställs efter förtjänst och skicklighet. När vi byter regering ska inte statstjänstemän behöva bekänna sig till en viss politisk åskådning. Därför är det oerhört allvarligt när en statlig tjänsteman förlorar jobbet på grund av sin politiska övertygelse. Det är sånt som hör hemma i diktaturer, inte i Sverige, säger Britta Lejon, förbundsordförande för ST i en kommentar.
Enligt ST har myndigheten i överläggningar hävdat att ”Anna” brustit i lojalitet, men inte kunnat förklara närmare hur. Enligt anmälan ska arbetsgivaren också sagt att hon inte ”levererat i alla tre energipolitiska ben” men utan att kunna motivera det.
Facket anser också att dokumentationen om hennes första säkerhetsprövning, och att den sedan drogs in, brister.
Energimyndighetens presschef Ola Westsberg skriver till Arbetsvärlden att man inte vill kommentera ärendet mer.
– Vi är trygga i vår bedömning och ser positivt på en eventuell granskning, skriver han.
Minister Carl-Oskar Bohlin KU-anmäld
Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, är också anmäld till Konstitutionsutskottet (KU) av MP och V med anledning av vad som hänt. Han berättade på X (tidigare Twitter) att han kontaktat myndigheten i samband med Fokus publicering, och skrev bland annat att myndigheten ska säkerställa att något liknande inte får hända igen.
De båda partierna vill att utskottet går till botten med om hans handlande kan handla om ”otillbörlig påvekan” på myndigheten och ministerstyre.
En eventuell KU-granskning blir aktuell först nästa år.