SJF om nya stödet: ”Riskerar bli väldigt fyrkantigt” Regeringen och januaripartiernas förslag på stöd till enskilda firmor riskerar att bli trubbigt, varnar Ulrika Hyllert. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT och Tor Johnsson.

SJF om nya stödet: ”Riskerar bli väldigt fyrkantigt”

Coronakrisen Regeringen aviserade på onsdagen att man vill se att omställningsstöd på 5 miljarder kronor riktat till de med enskild firma.
– Det är fantastiskt att det kommer ett stöd, men vi ser att det finns olika problem i förslaget, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.
10 sep 2020 | 13:36
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Regeringen och januaripartierna har kommit överens om utformningen på ett särskilt omställningsstöd riktat till de med enskild firma. Under coronakrisen har det från flera håll riktats kritik mot att gruppen fallit mellan stolarna, då man bland annat inte haft möjligheten att korttidspermittera sig likt de som verkar inom ett aktiebolag kunnat göra.

Regeringen föreslår nu ett stöd om 3,5 miljarder kronor för 2020 och ytterligare 1,5 miljarder kronor för 2021. Pengarna ska gå till de enskilda näringsidkare som haft ett omsättningstapp på grund av coronakrisen. Företagen ska kunna få ersättning med upp till 75 procent av tappet, och en promemoria ska nu utformas som sedan ska gå ut på remiss.

TCO-ordföranden Therese Svanström välkomnar stödet i en kommentar till TT:

– Det var lite en ”äntligen”-känsla från vår sida. Vi har jobbat hårt för den här frågan hela våren i princip, eftersom flera medlemmar i TCO-förbunden har drabbats hårt och behövt stödet. Mycket stöd har kommit på plats under krisen men just den här gruppen har saknat det här stödet.

Journalistförbundet är ett av förbunden vars medlemmar varit särskilt drabbade. Ordförande Ulrika Hyllert är glad över att det nu finns ett förslag på stöd. Men hon pekar på att det handlar om uteblivna intäkter för redan fastslagna perioder, vilket kan försvåra möjligheten att få stöd för de som arbetar i längre projekt och inte fakturerar löpande.

Så ser det föreslagna stödet ut

För att stöd ska beviljas krävs att den enskilda näringsidkaren omsatte minst 200 000 kronor år 2019. Därutöver krävs det att årets nettoomsättning understeg referensperioden 2019 med följande procent för de tre aviserade perioderna:

Mars – april: 70 procent.

Maj: 60 procent.

Juni och juli: 50 procent.

Den enskilda näringsidkaren kan få stöd på totalt 120 000 kronor, fördelat på de respektive stödperioderna mars – april 48 000 kronor, maj 24 000 kronor och juni – juli 48 000 kronor.

Källa: Regeringen.

+ Expandera

Journalistförbundet ser brister i utformningen

Hon trycker vidare på att många frilansjournalister vanligtvis tar ut semester under sommarmånaderna – vilket innebär att de omsatte lite under referensperioden.

– Där är vi osäkra på om det finns planer på en lösning eller om det går att fånga upp det nu. Som det är nu så riskerar det att bli väldigt fyrkantigt, säger hon.

Det är djupt problematiskt om man inte löser den frågan

En annan aspekt som oroar Journalistförbundet handlar om gruppen som exempelvis varit föräldralediga eller sjukskrivna och saknade intäkter under de angivna perioderna i fjol.

– Det blir en form av diskriminering om du inte har tillgång till stödet på grund av att ha varit föräldraledig. Det är djupt problematiskt om man inte löser den frågan, men jag hoppas att det kan fångas upp med en regel.

– Sedan kommer det finnas en uppfattning om att det här stödet är otillräckligt, då det inte når upp till det stöd enmansföretag med aktiebolag kunnat ta del av.

Nyhetsbrev

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev