Facklig kritik mot nytt stödpaket: ”Ignorerar egenföretagare” Finansminister Magdalena Andersson (S) meddelar tillsammans med MP och samarbetspartierna den åttonde extra ändringsbudgeten. Foto: Ari Lorestani / TT

Facklig kritik mot nytt stödpaket: ”Ignorerar egenföretagare”

Coronakrisen Regeringens extra ändringsbudget innehåller 39 miljarder kronor till ett omställningsstöd. Men utformningen får kritik från fackligt håll, då stödet missar gruppen enskilda företagare.
— Det är väldigt olyckligt att regeringen antingen ignorerar dem eller inte förstår hur deras förutsättningar ser ut, säger Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet.
10 jun 2020 | 17:39
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Krispaketen har avlöst varandra sedan coronapandemin drog in över Sverige. Regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna har nu kommit överens om ytterligare en extra ändringsbudget – den åttonde i ordningen.

Förslaget lämnades under onsdagen över till riksdagen, skriver Finansdepartementet i ett pressmeddelande.

I propositionen som överlämnas till riksdagen ingår ett så kallat omställningsstöd till företag som tappat minst 30 procent av sin omsättning under mars och april. Stödet omfattar alla som bedriver näringsverksamhet i Sverige och är registrerade för f-skatt, trossamfund och ideella föreningar undantagna.

39 miljarder kronor

Kravet är att företaget ska ha en omsättning som överstiger 250 000 kronor per år. Enligt finansdepartementets beräkningar omfattar det cirka 500 000 företag. Storleken
på stödet baseras på en viss andel av företagets fasta kostnader. Regeringen beräknar att stödet kostar staten 39 miljarder kronor. Den nya regleringen föreslås träda i kraft den 22 juni 2020.

Simon Norrthon, ordförande i Teaterförbundet för scen och film, är kritisk till stödets utformning och menar att det missar hela yrkesgrupper så som egenföretagare inom kultur- och mediesektorn.

— Problemet för oss är att väldigt få av våra medlemmar har den typen av fasta kostnader som krävs för att kvalificera sig för stödet, säger han och fortsätter:

— De flesta omsätter bara sin egen lön, framför allt de med enskild firma. Det handlar inte om företag som har lokal, anställda och liknande utgifter som man kan göra avdrag för.

Simon Norrthon. Foto: Simon Vilks.

Har inte fasta kostnader

Simon Norrthon ser dessutom ett problem i att stödet är avgränsat för tidsperioden mars till april.

— Våra medlemmar har väldigt ojämna inkomster över tid, det är därför inte givet att intäkterna faller ut precis under den här tidsperioden och att då ta utgå från det blir inte rättvisande. Stödet är skissat för företag med en mer jämn intäkt, vilket exempelvis blomsterbutik eller restaurang har.

Teaterförbundet har tillsammans med en rad TCO-förbund fört fram kritiken under möten med regeringen.

— Det är bekymmersamt att regeringen inte gör mer för de med enskild firma, säger Simon Norrthon och fortsätter:

— För med nuvarande system är inte rättvist. De med enskild firma varken kan permittera sig eller ta ut a-kassa utan att lägga ned sin verksamhet, till skillnad från de med aktiebolag eller som är anställda. Många med enskild firma behandlas som svartjobbare, fast de har betalat skatt som alla andra.

Journalistförbundet: ”Väldigt olyckligt”

Utformningen på stödpaketet har även kritiserats från Journalistförbundet och organisationen Frilans riks, som debatterat frågan i Arbetsvärlden. Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert delar Teaterförbundets syn och säger:

Ulrika Hyllert. Foto: Tor Johnsson.

— För större företag i mediebranschen kan det här vara väldigt värdefullt. Men det är dåligt utformat för våra frilansmedlemmar med enskild firma. Stödet är tänkt att täcka utgifter för fasta kostnader och det är utgifter som de flesta frilansar håller nere både på grund av arbetets karaktär och eftersom arvodena i branschen tyvärr är såpass låga att det inte är möjligt med en större del fasta kostnader, säger hon och efterlyser ett särskilt stöd för de med enskild firma:

— Idag finns inget stöd som är utformat för den här viktiga gruppen och det är väldigt olyckligt att regeringen antingen ignorerar dem eller inte förstår hur deras förutsättningar och verksamhet ser ut, säger hon.

Andra nyheter i ändringsbudgeten är att det generella statsbidraget till kommuner och regioner höjs med 6 miljarder kronor. Tillskottet innebär att statsbidraget har höjts med sammanlagt 26 miljarder kronor i år.

Dessutom vill regeringen och samarbetspartierna vika 5,9 miljarder kronor åt kraftigt utökad testning och smittspårning. En miljard kronor ska användas till ökad smittspårning. Propositionen innehåller även ökade tillskott till Socialstyrelsen respektive att Sverige ställer ut garantier till två nya låneinstrument. Det senare är en del av det åtgärdspaket som Eurogruppen beslutat om och syftar till att mildra de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev