Facken kräver återupptaget bistånd till Palestina Trots att Sida konstatera att biståndet till Palestina inte går till terrororganisationer är det fortfarande fryst. Nu kräver LO och TCO att det omedelbart återupptas. Foto: Jessica Gow/TT, Eva Edsjö

Facken kräver återupptaget bistånd till Palestina

Palestinabiståndet I ett gemensamt uttalande kräver LO och TCO att regeringen återställer biståndet till Palestina. Men också att de aktivt arbetar för först eldupphör och sedan en tvåstatslösning.
7 mar 2024 | 12:02
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

I oktober förra året pausade regeringen biståndet till Palestina i väntan på att biståndsmyndigheten Sida skulle utreda så att inga pengar gick till Hamas. Sidas utredning kom den 14 februari fram till att så inte var fallet. Men biståndet är fortfarande fryst. 

Nu kräver LO och TCO i ett gemensamt uttalande att biståndsverksamheten omedelbart återupptas. I uttalandet inskärper facken att ”snabb humanitär hjälp till civilbefolkningen är nu helt avgörande.” 

”TCO har en lång tradition av internationell samverkan där utvecklingssamarbetet är en viktig del. Konflikten har pågått under en lång tid, med många oskyldiga civila som lider, och behöver hjälp nu. Det måste helt enkelt ta slut och fler röster behövs i debatten.”, skriver Therese Svanström, TCO:s ordförande i ett sms till Arbetsvärlden.

Fackens biståndsprojekt har stoppats

Kravet gäller det humanitära biståndet, men även de pengar som går till demokratiutveckling.

”Väletablerade organisationer på plats måste få resurser för att undvika en humanitär katastrof. Likaså är utvecklingsbiståndet helt avgörande för en fredlig och demokratisk utveckling i regionen. Den svenska fackföreningsrörelsens utvecklingsprojekt är och kommer att vara viktiga för det arbetet.”, skriver facken i uttalandet.  

LO, TCO, och även Saco som dock inte ställt sig bakom uttalandet, driver flera sådana projekt genom den fackliga biståndsorganisationen Union to Union.

Det rör sig bland annat om projekt för facklig organisering av journalister och jämlikhetsprojekt för flera kvinnliga chaufförer i transportbranschen.

I och med regeringens stopp den 17 oktober stoppades utbetalningarna även till dessa, något som Union to Union ställde sig mycket kritiskt till. 

–  De som gynnas av att projekten stoppas är alla de krafter som tycker att människor inte ska leva i ett demokratiskt samhälle och de krafter som motarbetar fackliga rättigheter. Jag skulle säga att en terroristorganisation som Hamas är inkluderad där, sade Maria Nyberg, generalsekreterare på organisationen till Arbetsvärlden efter beskedet.

Facken till regeringen: ”arbeta för fred och eldupphör

Men facken går ytterligare längre i sina krav på att regeringen aktivt i EU och FN arbetar för ett omedelbart eldupphör. Därefter kräver facken att regeringen också verkar för att förhandlingar om en tvåstatslösning inleds för ”varaktig fred” i regionen. 

De svenska fackens biståndsprojekt i Palestina

Jämställdhetssatsning i palestinska Allmänna Transportförbundet
 
Projektet syftar till att stärka kvinnors roll både i facket och branschen. Det handlar om att öka möjligheterna för kvinnor att köra buss och taxi. Men även förändra attityder och strukturer för att öka antalet kvinnor som medlemmar, såväl som förtroendeposter i facket. Utöver detta ingår även grundläggande stöd för organisering och hållbar ekonomi.
 
Stödprogrammet samordnas av Internationella Transportfederationen där Svenska Transportarbetareförbundet är medlemmar.
 
Svenskt bidrag: 480 000 kronor årligen.

Organisationsstöd till Palestinska Journalistsyndikatet
 
Projektet är ett större program som syftar till att bygga upp fackliga strukturer och rekrytera medlemmar. På detaljnivå handlar det om utbildning av förtroendevalda och ledarskap. Delmål i projektet gäller uppbyggande av hållbara ekonomiska strukturer och parerande av sociala och politiska händelser i omgivningen. Ytterligare delprojekt rör interndemokrati och strukturer för att motverka diskriminering och könsrelaterat våld.
 
Projektet samordnas av Internationella Journalistfederationen där Svenska Journalistförbundet ingår.
 
Kostnad: 150 000 kronor 2023.

Regionalt jämställdhetsprojekt riktat till fack för offentliganställda
 
Projektet är ett större projekt samordnad av Internationell facklig organisation för offentliga tjänster, PSI där bland annat svenska ST och Vision är medlemmar. Det är riktat till hela Mellanöstern- och nordafrikaregionen och enbart en liten del rör Palestina direkt.
 
Projektet syftar till att stärka kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor. Det är särskilt inriktat mot att inlemma dessa frågor i fackliga strukturer, stadgar och regelverk. En del av projektet handlar om nätverksbyggande mellan fackligt aktiva kvinnor i de olika länderna.
 
I Israel och Palestina involverar projektet dels Allmänna Vårdarbetarförbundet i Gaza och Västbanken och Palestinska kommunförbundet. Där har särskilt fokus lagt på att förbjupa fackliga solidaritetsrelationer mellan Israeliska och Palestinska fack.
 
Totalbidrag till den regionala satsningen 150 000 kronor årligen.
 

+ Expandera

”För närvarande är detta den enda överenskommelse som finns för en varaktig fred. Den stöds bland annat av Sverige, EU och FN. TCO har uttalat sitt stöd för detta i ILO-sammanhang.”, skriver TCO i en kommentar efter det gemensamma uttalandet. 

7 mar 2024 | 12:02

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev